Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har säkert drickvatten

Inte alla i världen har lyxen att njuta av rent vatten. Och som resenär gäller det att ha koll på vilka länder där det kan vara farligt att dricka direkt från kranen.

Annons
Alla har inte tillgång till rent vatten. Men i vissa länder kan man dricka rakt från kranen.

Att få i sig vatten i vissa länder kan vara farligt för turister. Grafikbyrån Neomam Studios har nu tagit fram en sammanställning om vattenfakta från amerikanska Centers for Disease Control and Prevention. Och enligt den har inget land på kontinenten Afrika och Sydamerika vatten som lämpar sig för att dricka. Det betyder inte att vattnet är smutsigt i alla dessa länder, men enligt CDC kan det vara skadligt för resenärer vars immunsystem inte vant sig vid de eventuella bakterierna. I Asien är det en handfull länder som får godkänt i sammanställningen: Japan, Hong Kong, Singapore, Brunei, Israel och Sydkorea. Även i Oceanien, Australien och Nya Zeeland har man ynnesten att ha tillgång till rent vatten.

Östeuropa inte säkert

Europa är den kontinent där flest länder har drickbart vatten, men stora delar av Östeuropa hör till undantagen. Bland annat ska man undvika kranjuicen i Rumänien, Ukraina, Ungern, Estland, Lettland, Litauen och Ryssland. Medelhavsländer som Grekland, Italien och Spanien får grönt ljus men inte Turkiet. Stora delar av Balkan saknar också vatten som är okej att dricka, bland annat Kroatien, Slovakien, Montenegro och Serbien. I Nordamerika är det i Mexiko som vattnet kan vara tvivelaktigt att få i sig.

Undvik is

Sjukdomar som man kan få via vatten är bland annat kolera, hepatit A och diarré. I många länder gör man alltså bäst som turist i att köpa den livsviktiga drycken. Men CDC råder också resenärer att vara noggranna med vilket vatten man borstar tänderna i. Is är en annan riskfaktor, och i duschen ska man stänga munnen. Vattnet ska koka med stora bubblor i en minut för att bli rent.

Mer läsning

Annons