Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bojkotta Maldiverna

Bilden av semesterparadiset Maldiverna har solkats efter att ett
offer för våldtäkt har dömts till hundra piskrapp. Nu pågår ett
digitalt upprop för att stoppa domen. Över 1,2 miljoner har skrivit
på.

Annons
Maldiverna har hamnat i blåsväder efter en dom mot en 15-årig flicka.

Kritvita stränder, turkost vatten och lyxiga hotell, det är bilden av Maldiverna. Men semesterparadisets framtoning har skadats. En dom mot en 15-årig flicka upprör världen. Flickan blev våldtagen av sin styvfar, men dömdes själv för "utomäktenskapligt sex" och ska straffas med 100 piskrapp inför publik. Hon ska dessutom sättas i husarrest på ett barnhem i åtta månader. Att ha sex innan man är gift är förbjudet enligt Maldivernas islamiska lagstiftning.

Domen fick organisationen Avaaz att starta ett digitalt upprop för att få president Mohammed Waheed Hassan att ändra lagarna, så att offer för sexuella övergrepp skyddas. Kampanjen "horror in paradise" har i skrivande stund fått över 1,2 miljoner underskrifter.

Vänder sig till turisterna

En talesman för presidenten sade i januari att flickan borde ses som ett offer, inte förbrytare och människorättsgrupper har fördömt åtalet mot flickan. Men enligt de ansvariga för kampanjen gäller det att rikta in sig på turismen för att skapa en förändring, eftersom turistindustrin är viktig för landets elit. Man planerar också annonser om händelsen i resemagasin.

Varken Ving eller Apollo, som båda har resor till Maldiverna, har märkt av några förändringar i bokningar. Delvis tror de det beror på att resmålet är relativt litet i deras utbud. Men i sociala medier har ämnet diskuterats.

-På vår facebooksida har någon lagt upp den här informationen och vi har även haft mejlkontakt med den kunden. Vi låter så klart inlägget ligga kvar. Folk får ta till sig av informationen och ta ställning själva, säger Åsa Johnson, informatör på Apollo.

Anna Hagberg, informatör på Ving, kommenterar kampanjen så här:

- Vi förstår verkligen de reaktioner och det engagemang som det här fallet väcker. Vi väljer att inte ta ställning i politiska, religiösa och juridiska frågor, men följer alltid UDs rekommendationer till vilka länder vi anordnar resor.

Läs mer om kampanjen här.

Annons