Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är svenskarnas drömresa

Resor hör till det svenskarna drömmer mest om. Och det är Australien som hamnar i topp över önskade resmål. Men vi vill inte stanna för länge.

Annons
Många svenskar vill helst resa till Australien.

Soliga stränder och trendiga hotell - när svenskarna får svara på vad de drömmer om mest hamnar resor främst. Etta kommer egentligen att vinna pengar, det visar Postkodlotteriets årliga drömrapport, som genomförs av Sifo.

-Men att bara ha pengar är inte vad man vill. Man drömmer om att vinna pengar för att resa mer, det säger Emma Bergling vid företaget.

Och det är Australien som är resmålet flest fantiserar om. Därefter kommer USA, följt av Nya Zeeland. Också Italien, Maldiverna, Japan och Island hamnar på topplistan.

-Spanien och Thailand är det många som reser till men det är inte riktigt vår drömresa, säger Emma Bergling.

Lagom länge

Men svensken har ändå ganska blygsamma drömmar. Vi längtar inte efter att flytta från Sverige och behöver inte stanna borta särskilt länge på semestern, enligt rapporten. Fyra till sex veckor är en bra tid att vara borta, tycker 30 procent. Hela 27 procent nöjer sig med en till tre veckor.

-Vi vill vara borta lagom länge, säger Emma Bergling.

Bara fyra procent vill vara borta mer än ett år och sju procent mellan fyra till åtta månader.

De flesta föredrar att bo på kedjehotell, det svarar 26 procent. Strandhus är det näst mest populära, följt av ett trendigt boutiquehotell. Också bungalow och boende på en vingård hör till sådant vi kan tänka oss.

Runt tio länder

Vi lägger också en hel del pengar på semesterresor. De flesta, 27 procent, spenderar i snitt mellan 5 000 och 15 000 kronor per år. 22 procent betalar upp till 5 000 kronor och 13 procent bränner mer - mellan 30 000 och 50 000 kronor.

Svenskarna har dessutom koll på hur många platser man har rest till. De flesta, 32 procent, har besökt sex till tio länder. 16 procent har besökt upp till fem länder och 13 procent har sett 16 till 20 stycken. Bara sex procent har sett fler än 30 länder.

Sammanlagt svarade 5 005 personer i undersökningen.

Annons