Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det goda livet i Montréal

Kanadas näst största stad lockar inte med världsberömda
sevärdheter. Inte heller ett klimat som skiljer sig särskilt mot
vårt. Till Montréal reser man av en helt annan orsak - för att leva
det goda livet.

Annons
I det jättelika garnnystanet med namnet Biosphére, visas utställningar om klimat, med fokus på vatten.

Det är lätt att tycka om Montréal. När man exempelvis står med kartan i hand, och inte bara vid ett tillfälle utan ganska många, får frågan om man behöver hjälp. Eller till och med har fastnat med skägget i brevlådan, bara har kreditkort att betala med och någon sticker fram en 10-dollarsedel och säger:

-Varsågod, du kan ta min.

Har det bra

Det må var en klyscha utan motstycke, men det är människorna som gör Montréal. Att de är så hjälpsamma och varma har förmodligen med stadens lättsamhet att gör. Eller om det är tvärtom. För till Montréal reser man inte för de stora sevärdheternas skull, möjligtvis för de många museerna. Men den allra största orsaken är för att leva det goda livet, eller "joie de vivre" som de säger i denna fransktalande del av Kanada.

Lätt att hitta

Vi befinner oss i provinsen Québec vars självständighet ofta tas upp på den politiska agendan. Som turist tilltalas man alltid först på franska, om inte det funkar växlar de snabbt över till engelska. Skyltar och menyer finns på båda språken.

Montréal är egentligen en ö, omgiven av vatten som efter 60 mil i sydvästlig riktning hamnar vid Niagarafallen. Kvarteren skapar rätlinjiga mönster och staden är lätt att hitta i, mycket tack vare att de olika stadsdelarna har sin egen karaktär.

Under jord

Stadsdelen Plateau Mont-Royal är fylld av författare och musiker. Här spelas många filmer in tack vare de gamla arbetarkvarterens eftertraktade patina. Alldeles intill ligger böljande Parc du Mont-Royal. I Montréal finns också ett Chinatown, Little-Italy, Quartier Latin och i The Village är stadens mest restaurangtäta gata, Rue Ste Catherine, prydd med rosa girlanger och gayflaggor. Downtown blänker av nybyggda hus, varuhusen ligger tätt och förbinds under jord med närmare 33 kilometer gångar fyllda av butiker och restauranger. Men kanske är Vieux-Montréal, gamla stan, ändå den mest tilldragande stadsdelen.

Äta och dricka

Intill hamnen ligger de trånga gränderna, de vackra nötta husen, gröna gator och massor av fasadmålningar. Längs Rue de la Commune står hästskjutsarna på rad. Det är så man ska guidas. Sakta knirra fram, se katedraler och de palatsliknande husen, sedan stanna och äta och dricka.

-Det är lätt att ha det bra här, säger André St-Amant som arbetat som guide i 39 år.

-Livets goda finns i Montréal, säger han och klappar sin trogna häst Duke. Guidningen handlar dock ganska lite om de byggnader vi klapprar förbi, mer om vilka restauranger man ska äta på.

Stora klossar

Vi frågar om Habitat 67, bostadskomplexet som byggdes till världsutställningen 1967. Han tittar på oss lite frågande.

-Jo, det finns här. Men varför vill ni se det, Montréal är en stad för foodies, vill ni ha fler tips?

En man i droskan berättar att han för länge sedan sett en bild i tidningen Life på det märkliga bygget, och alltid velat åka hit.

-Ni ser det från hamnen, men det ligger en bit bort.

Habitat 67 liknar inget annat, det ser ut som om någon lekt med jättestora byggklossar. Arkitekten Moshe Safdie skapade bostadskomplexet med 354 exakt likadana moduler som bildar ett 12 våningar högt hus med 146 lägenheter.

Okänd stad

En annan i sällskapet har sett det jättelika garnnystanet Biosphére som en symbol för Montréal. Vi enas om att få byggnader förknippas med denna storstad. Trots att OS ägde rum i Montréal 1976, och staden dessutom är värd för många internationella festivaler är den ganska okänd. Vi tar oss till Parc Jean-Drapeau, där Biosphére ligger, men vill snart in till centrum igen. In till de slamrande uteserveringarna, balkongerna där blommor hänger i klasar och folk sitter i solen och diskuterar. Till pubarna med öl från Kanadas många egna bryggerier, till tavernorna eller de enkla smörgåskaféerna. Eller varför inte till ett bagelbageri?

Bästa bageln

Det pågår nämligen ständigt en diskussion om vilka bagels som är godast. De från St-Viateur Bakery eller de som bakas på Fairmount Bagel. Att de är godare än de som görs i New York råder det däremot total enighet om. Svaret på frågan får man bara om man smakar sig fram. Precis som med allt annat i Montréal.

Bostadskomplexet Habitat byggdes till världsutställningen 1967.
Överallt syns gatukonsten som ger staden en färgsprakande prägel.

Fakta

Allmänt

Montréal är Kanadas näst största stad med omkring 1,9 miljonerinvånare. Staden ligger i provinsen Québec där franska är detdominerande och officiella språket, men nästan alla kan talaengelska.

Tidsskillnad

Minus 6 timmar.

Valuta

1 kanadensisk dollar = cirka 6,60 kronor.

Prisnivå

Priserna kan se relativt låga ut, men tänk på att de så gott somalltid visas före skatt, som kan variera beroende på vara. Att ätaute är något billigare än i Sverige.

Exempel: Öl på en pub 35-45 kronor, varmrätt påmellanklassrestaurang cirka 100 kronor, läsk i en affär fem kronor.På restaurang förväntas man lägga 15 procent i dricks, på summanföre skatt. I barer råder den outtalade regeln en dollar i dricksper drink.

Resa dit

Prisexempel tur och retur i september: Från Stockholm cirka 6 800kronor med United Airlines och Lufthansa. Från Göteborg omkring 6900 kronor med Air Canada och från Köpenhamn 6 800 kronor med DeltaAir Lines och Air France. Samtliga flygresor med byte i Europa,eller Nordamerika.

Resa runt

Montréal är promenadvänligt och fullt möjligt att upptäcka tillfots, undantaget är om man vill till Parc Jean-Drapeau, men dit gårtunnelbana och buss. En resa kostar tre dollar, endagskort niodollar, tredagarskort 18 dollar (läs mer på www.stm.info). Utmärkta cykelbanorfinns också, och lånecyklar som kostar sju dollar för 24 timmar,och 15 dollar för 72 timmar.

5 bra restauranger

1. Schwartz. En klassiker med långa köer utanför. Här äter dusmörgåsar med rökt kött för bara några dollar. Enkelt ochfantastiskt gott. Om köerna känns för långa till restaurangen medbordsservering, köp i stället mackorna vägg i vägg, lite enklaresittmöjligheter, men precis lika gott. 3895 Saint-LaurentBoulevard

2. Dann Sushi A Découvrir. Visst går det att äta sushi i helavärlden, men denna restaurang utmärker sig för det personliga.Utöver sushi i de mest nyskapande variationer, är bentolådan attrekommendera. Här gäller BYO, det vill säga ta med egen dricka,vatten finns. 1330 Rue Ste Catherine.

3. Steak and Fries St Paul. Granne med restaurangen ovan, på en avMontréals restaurangtätaste gator. Gillar du kött är det hit du skagå, en mycket vacker matsal, liksom uppläggen på tallrikarna, ochgenomtänkt avskalad meny. Även här tar man med sin egen dricka.1302 Rue Ste Catherine.

4. Taverne Square Dominion. Ett måste för den som gillar slamrigatavernor med mycket atmosfär. Har funnits på samma ställe sedan1927. Utsökt fisk, och blinerna kan man drömma om i efterhand. 1243Rue Metcalfe.

5. Carte Blanche. Prisbelönt restaurang i en av de högreprisklasserna (cirka 200 kronor för en huvudrätt). Kanadensisk menyi mix med medelhav, vilket betyder allt från lax och anka, tillrisotto och krämiga ostar. 1159 Ontario Est.

Missa inte

Habitat 67, ett byggnadskomplex utöver det vanliga. Ritat avarkitekten Moshe Safdie till världsutställningen 1967. Flera boxartill synes spontant staplade och balanserade på varandra. Ta entaxi dit, eller cykla. Kan också ses från gamla hamnen iMontréal.

Turistinformation

Det finns flera mycket bra turistinformationer, den största liggerpå 1001 Square Dorchester i Downtown (Peel Metro). Personligservice, gratis kartor och broschyrer, plocka upp Officical TouristGuide, så bra att den ersätter guideboken. www.tourisme-Montréal.org

Annons