Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dröm dig bort inför vintern

Kanarieöarna är resmålet som flest väljer i vinter. Men bland nyheterna finns paradisöar, fiskebyar och segelkryssningar. Här är de bästa charteralternativen för att fly kylan.

Annons
Det lata livet på Mauritius.

Efter en sommar då solen aldrig verkade försvinna reser väl färre på vintern? Resebranschen svarar olika på hur det ser ut med svenskarnas reslust inför den kylslagna säsongen.

- Man kan knappt tro att det har varit en så fin sommar, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, där försäljningen har gått upp.

Men flera charterbolag rapporterar om ett minskat intresse. Det bjuds inte heller på lika många spännande nyheter i vinterutbudet som förra året. Hans Remvig vid Rese- och Turistdatabasen tror att resandet kommer att dämpas.

- Vi hade nog en peak år 2013, nu går det nedåt lite. Både euron och dollarn har blivit dyrare och då minskar resandet. Och så är det oroligt i Thailand och Egypten.

Söker trygga resmål

För vissa arrangörer ökar Thailand igen, men det har generellt skett en minskning av resor dit, i samband med militärkuppen i landet. Och vinterfavoriten Egypten har inte återhämtat sig ännu.

- Jämfört med storhetstiden är det försvinnande få resor dit. Det är en femtedel jämfört med vintern när revolutionen inträffade, säger Kajsa Moström, informationschef vid Apollo.

I stället styr svenskarna mot Kanarieöarna, dit charterföretagen dirigerade om resenärer som brukade åka till Egypten. Resmålet ses som ett tryggt alternativ i en tid av konflikter och katastrofer i flera turistländer. Ebolautbrottet i Västafrika har gjort att många avbokar sin resa till Afrika, också till icke drabbade länder. Ving har dragit in resor till Gambia, och Apollo stoppar Senegal - som var en av de mer spännande vinternyheterna.

Karibien och paradisresor

Karibien fortsätter att vara trendigt, och här sker fortfarande en del nysatsningar. Ving lanserar dykparadiset Cozumel i Mexiko och startar charter till ön St Martin/St Marteen, som har både en fransk och en holländsk del. Fler verkar också lägga pengar på drömmen om paradiset. Bland Vings reguljärflygpaket är det Maldiverna, Seychellerna, Mauritius och Dubai som är mest populära. Fritidsresor lanserar direktcharter till Mauritius.

- Jag har inte sett så många bokningar på så kort tid sedan vi lanserade charterresor till Maldiverna 2008, säger Bassam el Mattar, företagets Sverigechef.

Fem fina vinterresmål Sri Lanka för natur och kultur

När inbördeskriget rasade mellan regeringen och de Tamilska Tigrarna upphörde resorna till Sri Lanka. Nu är det fred och turisterna börjar återvända till det krigshärjade landet. Problemen är långt ifrån över, landet är fattigt och korrumperat, och försoningsprocessen har fått mycket internationell kritik. Samtidigt finns här välkomnande människor och en rik kultur, påverkad av buddhismen. Många dras också till de ensamma,vidsträckta stränderna.

- Om Indien är lite hetsigt är det mer tillbakalutat här. Det är ett fantastiskt land, säger informationschef Stefan Chatzopoulos.

Resorna går till Benota och Negombo, i sydvästra Sri Lanka. Här finns många små boutiquehotell på stranden.

Nyhet hos: Airtours

Resa hit: Mellan 24 oktober och 20 april. Tiodagarsresor som går över två helger. Från 9 299 kronor per person för del i dubbelrum.

Strandliv i marockanska Taghazout

Den här minimala fiskebyn anses numera vara en av Marockos främsta surfingorter. Taghazout ligger norr om Agadir och trots att både fler hotell och restauranger har börjat poppa upp är orten pytteliten. Hit reser man för yoga, surfing och strandliv på sanddynerna. Eller så kan man hyra en bil och ta en utflykt till charmiga lilla staden Essaouira, betydligt mer intressant än Agadir där mycket kretsar kring allt inkluderat-turism. Ett stort plus på en resa till Marocko är maten, som är fantastiskt god.

Nyhet hos: Ving

Resa hit: Med reguljärflygpaket. Pris för sju nätter med boende i enrumslägenhet, 8 790 kronor.

Mauritius för en klassisk paradisresa

Den lilla staten i Indiska Oceanen är för många sinnebilden av paradiset - med knallturkost vatten, vit sand och vajande palmer. Vid sidan om Maldiverna hamnar resmålet ständigt högt på listan över möjliga val för smekmånaden. Vill man upptäcka mer än stränderna kan man till exempel lära sig om öns franskkoloniala historia, eller ge sig in i den tropiska regnskogen. Det finns också rundresor, där man äter kreolsk mat och ser korallön Ile aux Aigrettes. Direktflyg kortar ned restiden till cirka elva timmar.

Nyhet hos: Fritidsresor

Prisexempel: Från 9 998 kronor för en vecka med direktflyg i januari.

Kombination med Bali och Lombok

Bali är känt för sina stränder, men också för de gröna risterasserna och templen. Här kan man uppleva hindikulturens sirliga och vackra ceremonier. Boendet har dessutom blivit billigare, enligt den senaste rapporten från Hotels.com.

Nu kan man också resa till grannön Lombok, där vita korallstränder varvas med svarta lavastränder. Trekking och snorkling är populärt, och man kan besöka öns små byar och lokala marknader.

- Här hittar man lugnet i den orörda naturen men vill man ha mer liv så är en kombination med Bali ett perfekt val. Eller varför inte kombinera med världsstaden Singapore, säger Magdalena Öhrn, vid Ving.

Nyhet hos: Lombok hos Ving, som redan har Bali. Bali är en nyhet hos Fritidsresor.

Resa hit: Till Bali kostar det från 11 648 kronor för två veckor med fritidsresor. Till Lombok är Vings pris från 11 490 kronor för åtta nätter med hotellboende i delat dubbelrum.

Seglingsfartyg på Kuba

Karibien och Kuba fortsätter att locka svenska turister. Apollo kombinerar två starka resetrender i vinter: och erbjuder kryssningar i Kuba. Men det handlar inte om de vanliga jättefartygen. I stället finns resor på tre båtar av tämligen liten modell. På det ena finns endast plats för 170 personer.

- Eftersom båtarna är mindre behöver de inte lägga till vid de stora kryssningshamnarna, säger Apollos Kajsa Moström.

Den som vill får vara med och hissa segel eller navigera, men det är inget måste. Båten lägger bland annat till vid Cienfuegos, Trinidad och Cayo Largo.

Nyhet hos: Apollo

Resa hit: Från december till mars. Pris från 26 798 kronor.

Surfare i Balis turkosa vatten.
Karibien är fortfarande trendigt när det rör sig om vinterresor. Här nyheten St Martin.

Tre trender i vinter

+Flexibla reslängder. Numera behöver man inte längre nöja sig med en eller två veckor. Fler charterbolag låter resenärerna välja reslängd själva. Ving inför det till flera av charterfavoriterna. Apollo har till och med gått ett steg längre med valfriheten - och lanserar möjligheten att bli en egen researrangör. Samlar man 15 personer får man ett specialpris, en gratis resa - samt en personlig bokningssida och egen resekonsult.

+Trygga resmål. Fortsatta oroligheter i Egypten och Thailand har fått fler att välja trygga resmål. Europa vinner på det, liksom Kanarieöarna och även Kap Verde. Men för resenärerna innebär den ökade efterfrågan dyrare priser på fyra av fem resmål i Europa, samt på de turisttäta kanarieöarna, enligt Hotels.com.

+Karibisk kryssning. Intresset för semester till havs fortsätter att hålla i sig. Apollo fördubblar antalet kryssningar i vinter och Ving fortsätter sitt samarbete med Royal Caribbean International. (TT)

Mer läsning

Annons