Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare att semestra i Rom

En ny skatt gör det dyrare att bo på hotell i Italiens huvudstad. Nu diskuteras också en inträdesavgift för Venedig. Pengarna ska gå till att rusta upp offentliga miljöer.

Annons
Det ska kosta mer att bo på hotell i Rom.

Hotellskatten i Italien ska bli dubbelt så dyr. Gäster på ett femstjärnigt hotell måste nu betala 7 euro, cirka 68 kronor per person och natt. Summan var förut 3 euro. Bor man på ett fyrstjärnigt hotell är avgiften numera fyra euro, och på ett trestjärnigt hotell kostar det tre euro per natt. Den särskilda skatten, som kallas tassa di soggiorno, betalas i slutet av hotellvistelsen. Däremot behöver man inte betala något om man bor på vandrarhem, ett så kallat ostello.

Beslutet infördes med bara fem veckors framförhållning.

-Roms finanser måste vara i ett desperat läge för att de ska göra något sådant här, säger Tom Jenkins, vd vid The European Tour Operators Association, till The Telegraph.

Tidigare i år drog man också in den förmån som pensionärer över 65 års ålder haft, att gå in gratis på Roms offentliga museer.

Venedig diskuterar skatt

Under sommaren har även Venedig diskuterat en ny skatt för turisterna. Staden spricker nästan av besökstrycket och statssekreteraren på kultur- och turistdepartementet, Illaria Borletti Buitoni, har föreslagit en obligatorisk inträdesbiljett till staden.

-Man kan inte anpassa Venedig efter turismen, utan turisterna måste anpassa sig efter Venedig, säger hon i en intervju, enligt tidningen Corriere del Veneto.

På så sätt planerar man också att få in finanser för att sköta om staden, som slits ned av de miljontals besökarna.

Men resebranschen kritiserar förslaget, och menar att turister redan betalar skatt, både tassa di soggiorno och skatt för bussar och båtar.

Annons