Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emir fyndar grekiska öar

En arabisk emir har köpt sex öar i Grekland, bland annat
mytomspunna Ithaka. Där ska han bygga palats åt sin hustru och sina
barn.

Annons
En emir har köpt sex grekiska öar.

Emiren från Quatar, Hamad bin Khalifa Al Thani, är en av världens rikaste män. När han för ett antal år sedan seglade i det joniska havet förälskade han sig i traktens öar, och försökte under lång tid att köpa dem. På grund av krisen i Grekland har han nu lyckats, för endast 74 miljoner kronor.

-Öarna har varit i min familj i över 150 år men vi är inte längre tillräckligt rika för att behålla sådana dyrbara ägor. Vi är väldigt lyckliga över att de säljs, de har funnits till försäljning i över 40 år, säger den förra ägaren Denis Grivas till The Guardian.

Möjligheterna att utveckla turismen på öarna är stor. Men emiren har andra planer. Han ska bygga hus åt sina tre fruar och 24 barn i de vackra miljöerna.

Investerar i vatten

Emirens arkitekter har redan börjat rita på husen. Men det finns ett hinder för hans storslagna planer.

-I Grekland finns en dum lag, för vi gör allting bakvänt, säger Ithakas borgmästare Ioannis Kassianos.

-Enligt lagen får inget hus vara större än 250 kvadratmeter, hur stor mark du än har. Emiren svarade att hans toalett är 250 kvadratmeter och att enbart hans kök måste vara 1 000 kvadratmeter för hur ska ha annars få plats med alla sina gäster?

För att hålla sig på god fot med lokalbefolkningen frågade emiren vad folket på öarna behöver. Ioannis Kassianos svarade att de är i desperat behov av vatten.

-Nu har de redan startat en undersökning om huruvida det går att dra vattenledningar från fastlandet. Det är inte illa med tanke på att vi har försökt få en ny hamn de senaste 40 åren, säger han.

Delar av Rhodos till salu

Köpet är den största privata investeringen i Grekland och regeringen försöker nu få emiren att investera mer. De har också bjudit ut delar av Rhodos och Korfu till försäljning i ett försök att minska sina skulder. De hoppas att företag på så sätt kan bli uppmuntrade att investera i turismen.

Annons