Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En värld av smaker

Nygräddad pizza, färska hjärtmusslor och smakrika tapas. För
många är maten något av det allra bästa med utlandsresan. Njut av
lokala specialiteter från Italien, Spanien och Sydamerika på tre
kulinariska turer.

Annons

Säg Italien - då är pasta, pizza och viner bland det första många tänker på. God mat är en självklar del av resandet för de flesta svenska resenärer.

-Att äta gott är en av de mest populära ingredienserna när man åker på semester, säger Johanna Danielsson, framtidsanalytiker på Kairos Future.

Hon har sett att intresset för kulinariska upplevelser ökat de senaste åren.

-I och med att vi blir mer resvana behöver vi lägga till något extra och mat har blivit ett sätt att göra det på, förklarar hon.

Italien populärt

I år säger tre gånger så många att matupplevelsen är viktig under resan jämfört med för tio år sedan, enligt Vagabonds resebarometer.

-Vi behöver inte köttbullar längre när vi åker utomlands, utan vill prova annan mat, säger Hans Remvig vid företaget Resurs som sköter Rese- och Turistdatabasen.

Mest efterfrågat är just matresor till Italien, visar en undersökning som Ticket gjorde tidigare i år. Hela 42 procent tycker att italiensk mat är godast. Frankrike är en annan klassiker. Men vi drömmer också om maten i Grekland, Spanien och Thailand. Nu börjar flera små nischade företag dessutom att ordna matresor längre bort, till exempelvis Chile, Argentina, Sydafrika och Trinidad Tobago.

-Men man äter ju gott också på en charterresa, påminner Johanna Danielsson.

Tre kulinariska resor:

Skaldjur och olivolja i södra Italien

"U' pesc, u'pesc!" De väderbitna fiskarna ropar på bred dialekt för att locka förbipasserande att köpa just deras fångst. Fisk! Blåmusslor, hjärtmusslor, torsk, ansjovisfiléer, sjöborrar och bläckfisk. På Baris berömda marknad N'derr a la lanz', som den heter på traktens dialekt, finns allt man kan önska av havets läckerheter. Och i italienska Apuliens småstäder hamnar dagens pinfärskt uppdragna fisk på restaurangerna om kvällarna. Smakrika fisksoppan zuppa di ciambotto är värd att prova och pastan med hjärtmusslor och skaldjur är rent beroendeframkallande. Men regionen är inte bara ett mecka för dig som älskar fisk. Faktum är att det är svårt att resa till Apulien utan att det blir en matresa. Överallt säljer små butiker ett rikt utbud av olivolja, vin och den kända hemgjorda pastan, orrechiette. Från små bagerier osar det förföriskt av nygräddad focaccia, det salta bröd som smaksatts med exempelvis tomat och oliver. Och till aperitivon serveras kyld prosecco med tilltugg som panzerotti (fyllda små calzoneliknande bakverk) och de krispiga tilltuggen taralli, särskilt goda med fänkålssmak.

Avresa: 2 oktober 2012.

Pris: Cirka 18 700 kronor.

Läs mer på http://www.goslowtravel.se/

Tapas och kanariska viner

Billigt karaffvin och trötta tapas. Det är mångas bild av maten på Kanarieöarna. Men en hel del har hänt de senaste tio åren. Många av de lokala restaurangerna har plockat upp traditionella kanariska recept. Och flera vinodlare har sökt upp och räddat inhemska vinplantor. För att visa svenskarna den nya utvecklingen startar Ving nu gastronomiska resor till Teneriffa. Och det är inte direkt Cabernet sauvignon eller Chardonnay resenärerna kommer att få prova, här finns viner som inte går att hitta någon annanstans, bland annat gjorda på druvorna Listán blanca och Gual. Speciellt för kanariska viner är att de kan ha en något bränd, eller rökt arom, på grund av den vulkaniska jorden. Vissa viner har också en svag banansmak, då vinplantorna ofta satts på områden där man tidigare odlat bananer. Resan inleds med en vinprovning där man får lära känna de karaktäristiska vinerna. Det blir också besök på ett vinmuseum och på en av Teneriffas modernaste bodegor. Luncherna intas på lokala restauranger, bland annat Casa Mi Suegra, som presenterar kanariska smaker i nytappning. Den som gillar tapas har naturligtvis kommit helt rätt. Här finns smakrika lufttorkade skinkor, små mackor med tonfisk och kapris eller sardeller och rostad paprika. På Kanarieöarna äter man också många olika sorters potatisar, till exempel papas arrugadas, som betyder skrynkliga potatisar, en saltbakad variant som är särskilt god tillsammans med såsen mojo rojo. Sammanlagt pågår programmet i fyra dagar, med vinprovningar, studiebesök, rundturer och luncher.

Avresa: 2-9 december 2012 och 20-27 januari 2013.

Pris: Cirka 5 975 kronor för resa och boende. 3 800 kronor för mat- och vinpaket.

Läs mer på: www.ving.se/mat-och-vinresor

Vin och grillat kött i Sydamerika

Grillat kött, de särskilda piroger som kallas empanadas och en mängd olika potatissorter. Det är lite av den populära maten i Chile och Argentina. Båda länderna är stora vinproducenter och lockar mat- och vinintresserade från hela världen. Hit går också många temaresor, bland annat med resebolaget BK Wines som tidigare främst anordnat gastronomiska resor till Italien och Frankrike. Men på senare år har de utvidgat till Sydafrika och nu alltså även Sydamerika. BK Wines filosofi är att undvika allt för stora vinanläggningar för att i stället satsa på personliga möten med vinodlarna.

-Vi vill att man ska träffa dem som gör vinet. Ofta äter vi lunch med vinproducenterna som berättar om sina traditioner, säger Per Karlsson, grundare och reseledare för BK Wines.

Resan börjar i Buenos Aires och går vidare till Mendoza, Argentinas största vindistrikt, vackert beläget vid Anderna. En av höjdpunkterna är bussfärden över det vackra bergsmassivet, med hisnande utsikt från flera tusen meters höjd. I Chile går färden till Santiago, Maule, Colchaguadalen och distriktet Casablanca.

Resan är främst inriktad på viner. Men dem provar man tillsammans med specialiteter från det lokala köket. Och det är ingen resa för vegetarianer, för här är kött en självklar del av menyn. Bland annat får resenärerna avnjuta en traditionell "asado", det vill säga en argentinsk barbecue. Man får också prova på att blanda sitt eget vin.

Avresa: Februari 2013.

Pris: Cirka 49 200 kronor. Ingår gör resa, vinprovningar, boende, tretton luncher och en middag.

Läs mer på http://www.bkwinevinresor.com/

Annons