Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Englands pirer hotade

Stigande kostnader för underhåll gör att många av Englands pirer
nu riskerar att förfalla. Men en ny rapport föreslår en lösning för
de populära turistsevärdheterna.

Annons
Pirerna lockar många turister. Men inte alla sköts på ett bra sätt.

De är en klassisk syn vid den engelska kusten. Enligt nya siffror lockar pirerna cirka sex miljoner besökare om året. Men framtiden ser mörk ut, enligt en rapport publicerad av handelsorganisationen Cooperatives UK. Den påpekar att 57 pirer vid havet nu hotas att förstöras. Korrosion är en av orsakerna men också att ägare inte lyckas betala räkningarna för underhåll eller försäkringar.

Men det finns hopp enligt Jess Steele, som ligger bakom rapporten. Hon menar att pirerna kan räddas av ett gemensamt ägande. I nuläget är 56 procent av pirerna privatägda och 39 procent i allmän ägo.

-Pirer får oss att le. Men många fastnar i cykler av dåligt ägarskap och bara sporadiska försök görs att bevara dem. Vi tror att det finns ett nytt alternativ, som nu testas för Hastings pir, och det är att låta lokalsamhället äga piren, säger Jess Steele till The Telegraph.

Blir folkets pir

Hastings pir blev nästan förstörd av en brand 2010 men ska nu rustas upp för 14 miljoner pund, cirka 150 miljoner kronor. Pengarna har samlats in genom fonden Heritage Lottery Fund, i samarbete med olika kommuner. Även piren i östra Sussex ska rustas upp till våren 2015, och bli "folkets pir".

-Det bor fler människor vid havet än i Wales och tio procent av tillgångarna som hör till vårt nationalarv finns inom 1,5 kilometer från havet, säger Jess Steele.

Annons