Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkel charm i Syditaliens kök

Orecchiettepasta, mandelkakor och parmigiana - listan på delikatesser man kan uppleva i södra Italien är lång. Så här kan du äta dig genom regionen.

Annons
Sanna Töringe med en apelsinsallad, i Apulien.

Italien är ett självklart land för matintresserade. Syditaliens rena, enkla smaker är svårslagbara. Hit åker man för att frossa i tomater, olivolja, bröd, sardeller och naturligtvis pasta. Men de södra regionerna skiljer sig från varandra.

-Jag älskar att de olika regionernas mat är väldigt olika. I Apulien är det inte så stark mat, och inte så mycket vitlök och peperoncino, som det är i Kalabrien och Basilicata, säger journalisten och författaren Sanna Töringe.

Hon skildrar nu, tillsammans med Hannu Sarenström, en matturists väg genom regionerna Apulien, Basilicata, Sicilien och Kalabrien. I "Syditaliens kök och skafferi" kombineras 140 recept med beskrivningar av människor och miljöer.

-Vi har tagit recepten direkt från de italienska köken.

Enkelt och rent

Sanna Töringe bor sedan sju år tillbaka i Apulien under delar av året, och äter allra helst på enkla trattorior. Det är också vad som främst finns i södra Italien.

-Maten här är så enkel, så ren och bygger på det jag tycker är bäst med mat: goda råvaror, mycket grönsaker och baljväxter och smårätter.

Helst äter hon peperonata, en grönsaksblandning med mycket paprika, eller en bruschetta, bröd med tomat.

-Det är det enklaste av det enkla, och jag äter det med ett glas vin till.

Börja i Apulien

Har man aldrig varit i Södra Italien rekommenderar Sanna Töringe Apulien, där det finns vidsträckta sandstränder och bra vandringsmöjligheter.

-Folk här är väldigt snälla, särskilt i Salento. Folk är inte så turisttrötta, säger hon och tipsar om Basilicata för de som är lite mer äventyrliga.

-Kalabrien är också vansinnigt vackert men maffian påverkar verkligen varje liten by. Det känns att folk är mer försiktiga och rädda där.

Hon märker att fler turister hittar hit sedan lågprisflygbolag började resa till Brindisi, i Apulien.

-Och jag tror att det finns ett intresse för den här typen av mat, den är nyttig och det är ekologiskt rätt att äta mindre kött.

Sanna Töringes tre tips till matturister

+Bo på en agriturismo, inte på hotell.

+Fråga om ni kan titta in i köket. Folk är så generösa och det går ofta bra även om man inte kan någon italienska.

+Lär dig lite matitalienska och gå på ställen som inte har engelsk meny. Då vinner man mycket.

Foto 1: Journalisten och författaren Sanna Töringe älskar att laga mat på syditalienskt vis.

Foto2: Peperonata - en typisk rätt i södra Italien.

Annons