Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Essaouira - Marockos kustpärla

Vackert patinerad i vitt fascinerar Essaouira med sin luggslitna charm. Här tillbringar man lugna dagar, sida vid sida med fiskare och surfare. Men regionen präglas också av alla de kollektiv som arbetar med regionens guld: arganolja.

Annons
Stilla liv i kuststaden Essaouira.

Torrt och sandfärgat breder landskapet ut sig mot horisonten, ökenlikt. När arganträden börjar kanta vägen vet vi att vi närmar oss Essaouira, en liten mytomspunnen stad vid Atlantkusten i Marocko.

- Snart ser vi nog getterna i träden, säger Mouhssine, vår chaufför.

Guideboken påstår märkligt nog att getterna är en myt - kanske för att vissa binder fast djuren i trädet och tar betalt av förbipasserande turister. Men getterna klättrar också själva, jag och mitt resesällskap ser en hel hord smidigt hoppa upp på grenarna för att äta av de goda argannötterna - en av traktens viktigaste naturresurser.

Handelsstation

Efter timmarna i öknens färgskala möter Essaouira med matt, vit patina. Staden är omtalad för sin magiska atmosfär. Vid första anblicken påminner den om en medelhavsstad, i nyanser av blått och vitt. Det kanske inte är så konstigt, en fransk militärarkitekt stod för stadsplaneringen, med St-Malo i Frankrike som förebild. I mitten av 1700-talet grundade man medinan och en örlogshamn. Essaouira blev en viktig handelsstation och förlänades smeknamnet "Porten till Timbuktu". Både arkitektur och stämning har präglats av blandningen av människor som levt här; berber, araber, afrikaner och européer, samt både judar, muslimer och kristna. På 1970-talet började dessutom artister vallfärda hit, bland andra Orson Welles och Jimi Hendrix.

Färsk fisk

Med smeknamnet "vindstaden" förstår man varför så många surfare hittar hit. Av samma anledning lämpar sig stränderna inte alltid för bad. Vi strosar i stället fram i sanden, och styr mot Moulay Hassan, torget där turister, fiskare och barn som sparkar boll möts. Fiskmåsar spatserar på stadsmuren och kretsar över den närliggande hamnen.

Hit går man för en av traktens bästa matupplevelser: enkla stånd står uppradade och erbjuder snabb tillagning av den dagsfärska fångsten. Hummer, snapper och sardiner grillas och avnjuts vid träborden.

- Lova att komma tillbaka, ropar försäljarna när vi strosar förbi fiskvagnarna.

Kvinnokollektiv

I medinans myllrande gränder hamnar man snart på någon av huvudgatorna, Mohammed Zerktouni och rue Mohammed el-Qory. Vi förlorar oss bland de små gränderna, dricker mintte, tittar i små butiker, går in i ett berberapotek vars golv består av drivor med argannötter.

På souken, stadens marknad, står en man i jallaba plötsligt bredvid.

- Kom, jag ska visa er något, säger han med nollställt ansikte.

Sedan lommar han snabbt fram genom allt trängre gränder, med oss i släptåg. Vi hinner bli nervösa. Men sedan visas vi in i ett minimalt rum, där ett tiotal kvinnor arbetar med argannötter. Hakima välkomnar oss:

- Vi har många kvinnokollektiv i stan, men alla gör inte arganolja. Vissa gör getost eller kryddor, säger hon stolt.

- Just här jobbar 45 kvinnor, men vissa sitter ute i landet. Vi delar på vinsten.

Dyrbar arganolja

Kvinnokollektiv har blivit ett sätt för kvinnor att kunna överleva i regionen. Här är man helt beroende av arganträden, som växer på tusentals kvadratkilometer mellan Agadir och Essaouira. Torka och urbanisering hotar växtligheten, men satsningar görs på att så fler träd.

Nästa dag åker vi till Afous Argan, som är anslutna till kollektivens officiella organisation, L'UCFA. Kvinnorna småpratar och skrattar under det tålamodskrävande arbetet med att ta fram oljan som gjort succé världen över.

- Till en liter arganolja behövs tre kilo färdigskalade nötter och fyra arbetsdagar för en kvinna, förklarar Fatima som demonstrerar det tidskrävande arbetet, och förklarar vilken betydelse det har. Särskilt för ensamstående kvinnor.

- Det här är det enda sättet för de här kvinnorna att få hjälp i regionen. Målet för kooperativet är att hjälpa dem till en egen försörjning.

Smygande längtan

I Essaouiras medina upptäcker vi också kollektiv som arbetar med träsniderier. Här finns dessutom intressanta konstaffärer, bokbutiker och gallerier. På eftermiddagen smälter vi intrycken med en nypressad fruktjuice på det lilla charmiga torget Marché aux Grains. Många nöjer sig med att komma till Essaouira någon dag från Agadir. Men staden är värd mer tid. Det är något smått beroendeframkallande över dess lugn, solnedgångarna vid havet och de ruffiga små gränderna.

Ett kvinnokollektiv tränger ihop sig i ett litet rum i staden.
Runt omkring Essaouira klättrar getterna i träden på jakt efter argannötter.

Fakta/Essaouira

Allmänt

Essaouira ligger vid Atlantkusten. Staden kallades tidigare för Mogador, ett namn som härstammar från feniciernas ord för "litet fort". Ursprungligen bodde fenicier här, följt av bland andra greker, romare och portugiser.

Källa: Unesco, Nationalencyklopedin

Resa hit

Både Ving och Apollo har charterresor till Marrakech och Agadir, och därifrån kan man ta buss eller bil vidare till Essaouira. Apollo har också transfer som tilläggstjänst. Ving har nyligen startat charter även till lilla Taghazout, utanför Agadir. Man kan också flyga billigt reguljärt till Marrakech eller Agadir, med bland annat Norwegian. Till Agadir tar det cirka 5 timmar med flyg från Stockholm.

Valuta

Dirham. 100 kronor = 121 MAD.

Säsong

Klimatet i Essaouira är milt, och temperaturerna ligger på mellan 18 och 28 grader, året runt. Från augusti till oktober är en bra tid, då medeltemperaturen är runt 22 grader och vattentemperaturen någon grad under.

Fem aktiviteter i Essaouira

+Besök ett kvinnokollektiv. Se hur kvinnorna arbetar med arganoljan och köp den handpressad. Afous kollektiv skickar också produkter utomlands.http://afousargan.ma

+Rida kamel. En klassisk aktivitet i Essaouira och det finns många arrangörer. Hos Ranch de Diabat kan man rida en timme, eller stanna borta en hel dag och övernatta i tält. De anordnar också vandringar. Tre timmar kostar 350 dirham, alltså cirka 285 kronor.www.ranchdediabat.com

+Fyrhjuling i sanden. Upptäck Essaouiras sanddyner från en fyrhjuling. Palmaquad organiserar prisvärda turer både på stränderna och i omgivningarna. Även för nybörjare.www.palmaquad.com

+Hammam. Slappna av på en av stadens många hammam, till exempel Lilla Azur Art Spa - en blandning av det traditionella och moderna, med fräsch inredning:www.azur-essaouira.com

+Surfa. Essaouira är ett riktigt surfmecka, och här finns mängder av platser längs havet hela vägen mot Agadir. Läs mer påwww.blue-morocco.org.

Bildtext 1: Stilla liv i kuststaden Essaouira.

Annons