Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få begär ersättning

Förseningar hör till vardagen för flygresenärer. Men få begär den ersättning man har rätt till - både när det gäller sena flyg och förstört bagage.

Annons
En av tre begär inte ut den ersättning man har rätt till vid flygförseningar på mer än tre timmar.

46 procent har någon gång fått vänta mer än tre timmar på ett flygplan. Efter det går gränsen för när man har rätt till ersättning. Men få begär den kompensation de har rätt till från flygbolagen. En av tre har inte frågat efter några pengar för förseningarna. Det visar en undersökning av Yougov, på uppdrag av Forex Bank.

- Om din resa är försenad med mer än tre timmar kan du ha rätt till samma ersättning som om flygningen ställs in helt, säger Kristoffer Avci-Nåmark, ekonom vid banken.

Fota bagaget

Nästan hälften i undersökningen, 47 procent, har varit med om att deras bagage har skadats eller förlorats. Ändå uppger en av fyra att de inte har begärt någon ersättning för det från flygbolaget.

- Du kan få ersättning både för utgifter du tvingas till på grund av det förlorade bagaget och för väskans innehåll. Ett bra tips är att fotografera packningen innan du stänger väskan, då kan flygbolaget inte ifrågasätta innehållets värde i efterhand, säger Kristoffer Avci-Nåmark.

Sammanlagt har 1010 människor svarat i undersökningen.

Läs mer:www.konsumentverket.se,www.arn.se/Amnen/Resor

Fakta/Rätt till ersättning

+Passagerare som drabbas av försening på mer än tre timmar har rätt till ersättning, enligt EU:s regler. 250 euro för alla flygningar på högst 1 500 kilometer. 400 euro för flygningar inom EU, längre än 1 500 kilometer och för övriga flygningar som är mellan 1 500 och 3 000 kilometer långa. Man har rätt till 600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.

+Det finns också flera undantag till när man har rätt till ersättning, exempelvis om man får information mer än två veckor innan planerad resa eller om flyget är inställt på grund av extraordinära omständigheter.

+Får du en annan flygresa kan ersättningsbeloppen du har rätt till halveras.

+Om man anmäler utebliven ersättning till Allmäna reklamationsnämnden ska beloppet gälla minst 1 000 kronor och anmälan ska ha kommit in inom sex månader från det att företaget helt eller delvis avvisat kravet.

Källa: Konsumentverket, ARN

Annons