Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få rätt väder på resan

De flesta av oss reser för att få uppleva bättre väder, både på
vinterhalvåret och sommaren. Men har man otur kan man hamna mitt i
en regnperiod eller en kvävande värmebölja. Lär dig när det är bäst
att åka var.

Annons
Lär dig vid vilken tid det passar att resa var så du inte hamnar i regn- eller orkansäsonger.

Tänk dig Stockholm i slutet av november. Då är vår huvudstad ganska grå, förmodligen regnar det och människor gömmer sig under mössor och halsdukar. Tänk dig sedan Stockholm i början av juni med ljusa kvällar, folk som sitter längs kajerna och lapar sol, det skramlar på uteserveringarna. Vädret gör Stockholm till två helt olika upplevelser. Så är det naturligtvis överallt. Bangkok kan vara en mardröm i april, men alldeles underbart i december. Grekiska övärlden är packad med folk i juli, men i slutet av september har man det mer för sig själv. Ska du kryssa i Västindien är september allra sämsta månaden på grund av orkaner. Och det är inte för inte som Kanarieöarna är ett av våra allra mest populära resmål, området är väderstabilt och behagligt så gott som året om. Vi hjälper dig att planera resan för den allra bästa upplevelsen. Här är världens väder månad för månad.

Mars

Det är varmt och torrt i Sydostasien. Men den här perioden börjar också den riktiga värmen komma så var beredd på hetta (över 35 grader) i exempelvis Bangkok. Västindien är bra nu, liksom Florida. Nu börjar också Europas sydligare delar att vakna.

Sol och bad: Florida, Kuba

Storstad: Barcelona, New York, Shanghai, Tokyo

Resa runt: Indien, Vietnam, Costa Rica, Sri Lanka

April

Nu börjar Europas medelhavsområde värmas upp, men det kan fortfarande vara riktigt kallt i vattnet. Det är för hett för Sydostasien, men väldigt bra i södra USA.

Sol och bad: Portugal, södra Spanien, Marocko, Cypern, Västindien

Storstad: Madrid, San Francisco, New Orleans, Rom

Resa runt: Södra Europa, USA

Maj

Äntligen börjar värmen nå också norra halvklotet, och det här är en perfekt tid att se våra grannländer innan det blir för varmt. Riktigt skönt i medelhavsområdet.

Sol och bad: Spanska solkusten, Grekland, Kroatien, Mallorca

Storstad: Paris, Amsterdam, Tallinn

Resa runt: Europa, USA

Sol och bad: Spanska solkusten, Grekland, Kroatien, Mallorca

Storstad: Paris, Amsterdam, Tallinn

Resa runt: Europa, USA

Juni-juli

Ljusa kvällar gör att många väljer just norra Europa, detta är tiden för svenska fjällen och Gotland. Det kan bli riktigt varmt i södra Europa. Delar av Argentina har det däremot regnigt och kyligt. Men Peru är bra.

Sol och bad: Hela Europa, Hawaii

Storstad: Stockholm, Oslo, Köpenhamn

Resa runt: Island, Norge, USA (förutom de södra delarna) och Kanada, Peru

Augusti

En av årets knepigaste resemånader. Det är fortfarande väldigt varmt i södra Europa, men generellt håller västra melhavsområdet lite behagligare temperatur. Detta är också tiden då många i Sydeuropa är lediga, och det är med andra ord mycket folk där. I södra USA och Karibien är det risk för orkaner. Det är vinter på södra halvklotet men i norra Australien är vädret riktigt okej.

Sol och bad: Portugal, Fiji, Franska rivieran

Storstad: Fortfarande stor risk för hetta, välj annan månad om du har ont av värmen. Eller välj våra närmaste grannländers huvudstäder. Annars Stockholm.

Resa runt: Sydafrika, Kenya

September

Nu är södra Europa som bäst, här börjar dessutom storstäderna svalna lite. I södra USA är det fortfarande hett och tid för de stora orkanerna.

Sol och bad: Mallorca, Grekland, Kroatien, Italien

Storstad: Sankt Petersburg, Berlin, Beijing

Resa runt: Östafrika, Europa

Oktober

Detta är månaden för storstadresa så gott som överallt. Nu börjar också Sydostasien bli lite torrare. I norra USA börjar höstlöven få färg, medan de södra delarna är riktigt behagliga. Nu bjuder också delar av Sydamerika på sitt bästa väder, liksom Sydafrika.

Sol och bad: Thailand, Mexiko, Marocko, Egypten

Storstad: New York, London, Istanbul, Buenos Aires, Rio

Resa runt: Sydafrika, Australien, Nepal, Argentina

November-januari

När vintermörkret omsluter oss i norr är Sydostasien i full blom, och på södra halvklotet är det sommar. I södra USA håller orkansäsongen på att ebba ut. I vissa delar av Australien kan det bli extremväder (regn eller hetta).

Sol och bad: Florida, Thailand

Storstad: Bangkok, Hongkong

Resa runt: Kambodja, Indien, södra Vietnam

Februari

När sportloven drar igång är Sydostasien fortfarande ett bra resmål om man vill ha värme. Södra Spanien börjar tina upp och en bra dag vid solkusten kan det bli närmare 20 grader. De sydliga storstäderna i Europa kan också vara väldigt behagliga i solen.

Solresor: Thailand, Kanarieöarna, Brasilien

Storstad: New York, Marrakech, Los Angeles

Resa runt: Australien, Kenya, Sydafrika, Filippinerna

Fakta/Väder

Bra väder året om

+Kanarieöarna. Under mörkaste månaderna i Sverige (november-februari) är det som svensk sommar på öarna, men med betydligt mindre regn.

+Zanzibar. Runt 30 grader året om.

+Tobago och Trinidad är förskonade från de stora orkanerna.

+Malaysia - små temperaturskillnader året om, mestadels runt 30 grader dagtid, och alltid fuktigt. Västkusten kan ha det regnigt i september till december. Östkusten och Borneo oktober till februari.

Tänk på att

+USA är ett väldigt stort land med enorma variationer på väder. Reser du dit under svenska sommaren är det extremt varmt i exempelvis New Orleans, där det ibland kan bli upp mot 40 grader celcius. Medan det i Chicago kan vara så svalt på kvällen att man måste ta på sig en tröja, inte minst beroende på stora Lake Michigan alldeles intill. Men se upp, redan nästa dag kan det vara väldigt hett. San Francisco kan bjuda på dimma under denna tid så att du knappt ser Golden Gate Bridge. I norra USA är det svala somrar och bistra vintrar, medan södern har behagliga vintrar på omkring 15 till 20 grader celcius. Undvik södra USA och Västindien i september och oktober då det är varning för orkaern.

+Thailand, som är vårt kära resmål under Sveriges vinterhalvår, är fint också på sommaren. Men inte överallt. Under juni-juli kan det regna i området kring Phuket, även om det oftast bara pågår någon timme om dagen. Ko Samui har betydligt bättre väder. Var beredd på att vissa båtavgångar kan vara inställda, då det kan blåsa ordentligt dessa månader.

+Australien är väderlynnigt. Den som reste till de sydöstra delarna i julas fick det hett. Alldeles för hett, även här är det omkring 40 grader, landet har också drabbats av enorma regnmängder och har flera olika klimatzoner. Var extra noga med hur och när du planerar din resa.

+Norra delarna av Vietnam kan vara regniga medan södra har prima väder. Särskilt i januari är de lokala skillnaderna stora.

Resa i off-season

För den som inte störs av lite dåligt väder är off-season en riktig smart-season, inte helt överraskande infaller den utanför de stora skolloven. Då är hotellpriserna generellt mycket lägre, liksom många flygresor.

Tips

+Thailand april till oktober. En flygbiljett på omkring 5 000 kronor tur och retur är fullt möjlig att hitta.

+Berlin november till mars. En stad som generellt har låg prisnivå men med extra billiga hotell de här månaderna. Flygbiljett tur och retur kan hittas under tusenlappen.

+Kalifornien januari-februari. Solsäkert men inte så varmt. Däremot alltid vackert. Kör Highway one och stanna längs kusten. Gott om plats, låga priser, till och med på hyrbilar.

Reser du till San Francisco under den svenska sommaren är det risk för att dimman helt sväljer staden och Golden Gate Bridge.
Thailand kan vara ett härligt resmål också under svenska sommaren. Ko Samui är ett bra val, det regnar mindre här än i området runt Phuket.

Fakta/Väder

Bra väder året om

+Kanarieöarna. Under mörkaste månaderna i Sverige(november-februari) är det som svensk sommar på öarna, men medbetydligt mindre regn.

+Zanzibar. Runt 30 grader året om.

+Tobago och Trinidad är förskonade från de stora orkanerna.

+Malaysia - små temperaturskillnader året om, mestadels runt 30grader dagtid, och alltid fuktigt. Västkusten kan ha det regnigt iseptember till december. Östkusten och Borneo oktober tillfebruari.

Tänk på att

+USA är ett väldigt stort land med enorma variationer på väder.Reser du dit under svenska sommaren är det extremt varmt iexempelvis New Orleans, där det ibland kan bli upp mot 40 gradercelcius. Medan det i Chicago kan vara så svalt på kvällen att manmåste ta på sig en tröja, inte minst beroende på stora LakeMichigan alldeles intill. Men se upp, redan nästa dag kan det varaväldigt hett. San Francisco kan bjuda på dimma under denna tid såatt du knappt ser Golden Gate Bridge. I norra USA är det svalasomrar och bistra vintrar, medan södern har behagliga vintrar påomkring 15 till 20 grader celcius. Undvik södra USA och Västindieni september och oktober då det är varning för orkaern.

+Thailand, som är vårt kära resmål under Sveriges vinterhalvår, ärfint också på sommaren. Men inte överallt. Under juni-juli kan detregna i området kring Phuket, även om det oftast bara pågår någontimme om dagen. Ko Samui har betydligt bättre väder. Var beredd påatt vissa båtavgångar kan vara inställda, då det kan blåsaordentligt dessa månader.

+Australien är väderlynnigt. Den som reste till de sydöstra delarnai julas fick det hett. Alldeles för hett, även här är det omkring40 grader, landet har också drabbats av enorma regnmängder och harflera olika klimatzoner. Var extra noga med hur och när du planerardin resa.

+Norra delarna av Vietnam kan vara regniga medan södra har primaväder. Särskilt i januari är de lokala skillnaderna stora.

Mer läsning

Annons