Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygbolagens svarta lista

Inställda flyg, uteblivna ersättningar och dåligt bemötande - här är flygbolagen du ska akta dig för.

Annons
Thomas Cook Airlines är ett av de flygbolag som hamnat på svarta listan.

Thomas Cook Airlines, det är ett av de flygbolag som inte riktigt förstår kundservice. Åtminstone om man ser till tidningen Råd Röns senaste Svarta lista, med bolag som struntar i Allmänna reklamationsnämndens beslut om ersättning till missnöjda kunder. Thomas Cook Airlines är flygbolaget med flest ärenden. De har tolv fall av försenade eller inställda flyg där drabbade resenärer har nekats ersättning.

-Thomas Cook Airlines flyger man med om man beställer en charterresa via exempelvis Ving och när man köper sin resa får man inte information om flygbolag tidigt i beställningen, säger Carina Lundgren, chefredaktör för Råd Rön.

Köpte biljetter själva

Enligt Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, följer företaget alltid ARN:s rekommendationer när det gäller ansvaret som paketresearrangör. Men Thomas Cook Airlines följer dansk praxis.

-Enligt EU:s flygförordning ska kompensationskrav riktas till flygbolaget och jag har full förståelse för att det blir krångligt för kunden. Men vi hjälper alltid till vid förseningar. Vi försöker påverka det här inom EU, en remiss är ute där alla länder nu får ge sin åsikt, säger hon.

Ryanair är ett av de andra företagen på listan. Åtta resenärer på väg hem från Kroatien blev försenade när deras flyg ställdes in, och de erbjöds inte någon alternativ resväg. De fick köpa nya biljetter själva. Ryanair rekommenderas att betala 8 gånger 400 euro i förseningsavgifter samt sammanlagt 30 157 kronor för de nya biljetterna.

Svåra att kontakta

Sammanlagt är tolv flygbolag med på listan, också stora bolag som British Airways och Lufthansa.

-Många av flygbolagen har förekommit på listan tidigare. Och många har inte sitt säte i Sverige och kan därför vara svåra att få tag på när man ska reklamera, säger Carina Lundgren.

Fakta/Svarta Listan

De andra flygbolagen på Svarta Listan är: Air China, Amiga Turism Service, Australian Airlines, Framtidsresor, Hip Travel AB, Meritus Travel management AB, Primera Air, TAP Portugal, Thomson Airways, Turkish Airlines, White Airlines och Wizz Airlines.

Om företaget struntar i ARN

+Du kan stämma företaget i tingsrätten om du inte får rättelse enligt ARN:s beslut.

+Rör tvisten ett halvt prisbasbelopp, det vill säga 22 250 kronor, kan det bli ett förenklat tvistemål som avgörs av en domare. I de flesta fall går det inte vidare till rättegång. Förlorar du målet måste du betala motpartens kostnader, som ofta handlar om en timmes rättslig rådgivning, cirka 1 500 kronor.

Källa: Råd Rön

Mer läsning

Annons