Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från hippie till hippt i The Haight

San Francisco är den trendigaste staden man kan besöka i år,
enligt guideboksförlaget Lonely Planet, och allt fler svenskar
hittar dit. Men hippierörelsens Hight Ashbury har få upptäckt.
Numera har stadsdelen polerats och blivit mer hippt än hippie.

Annons
Utsikten från Alamo Square med

I Haight Ashbury stannar inga turistbussar, hit fåt man ta sig på egen hand. Allra vackraste vägen är att hoppa av tunnelbanan vid Castro, och gå upp för backen Castro Street tills Haight Street möter. På denna sträcka finns några av San Franciscos vackraste viktorianska hus, som stora kakelugnar radas de upp längs lummiga gator. När Haight korsas av Ashbury Street är det som att gå in i en filmkuliss. Gatukorsningen har gett namn åt området Haight Ashbury, som också kallas för The Haight, uppdelat på Lower och Upper Hight.

Hippierörelsens hemvist

På 1960- och 70-talen blommade hippierörelsen i The Haight, 100 000 människor uppehöll sig i den lilla stadsdelen och i Golden Gate Park intill, då Summer of Love utspelades. Unga människor samlades under en himmel med fri kärlek, fri syn på droger och i en vagga för band som Grateful Dead och Jefferson Airplane. Det var en tid av högt i tak och frihet men som snabbt övergick i överdoser och ökat våld. På 1980-talet var stadsdelen ganska ruffig, för att på 1990-talet börja blomma på nytt. Jag har besökt området i fyra decennier, och förvandlingen är häpnadsväckande, utan att för den skull helt ha suddat ut det förflutna. De psykedeliska färgerna finns kvar, och en och annan överlevare från hippietiden.

Trendiga butiker

Hemlösa samlas i den västra delen av Haight Street och överförfriskade tonåringar med hundar i taggiga halsband tillhör fortfarande de sorgliga inslagen, men har också sin plats. Här får de vara i fred. Numera har de trendiga inredningsbutikerna tagit över de tidigare fallfärdiga husen, liksom second-hand-affärerna, de ekologiska restaurangerna, och musikkaféerna. Här shoppar man galet psykedeliska kläder, sin souvenir-t-tröja med flower-power-motiv, här handlar man frukt och grönt på Haight Street Market. Eller varför inte köpa en vacker hatt? Goorin Bros Hat Shop är ett av många exempel på att exklusiviteten tagit plats i den upputsade stadsdelen.

- Jag älskar Haight för den avslappnade atmosfären, jag bor här och vill alltid bo här. Men billigt är det inte, det är det å andra sidan ingenstans i San Francisco, säger Rachel Lesage i affären där en hatt kan kosta från tresiffriga belopp (i dollar). Med måttband mäter Rachel huvudet på en kund och ångar hattbrätten till dess rätta svaj.

Janis Joplins hem

Turisterna som letar sig hit shoppar exklusivt och udda. De låter sig fotograferas i det berömda gathörnet där det hänger en klocka som alltid visar 4.20, och som kallas för International Bong Hit Time (ungefär "det är tid att ta en bong", det vill säga röka på). Därefter går många förbi huset där Janis Joplin en gång bodde. Gatan Haight är också en av de bästa för den som fortfarande köper skivor. På Amoeba Music finns vinylen, cd-skivorna, liksom kassettbanden, filmer, posters och musikkuriosa. Det är lite som att vandra i ett musikmuseum, affären är inhyst i en gammal bowlinghall.

Grönskande park

Haight Street pekar rakt ut mot Golden Gate Parks öppning, ett område som kan vara lite väl skumt om kvällarna, särskilt då helgen tar vid. Bara några stenkast in i grönskan kan man ana den illröda japanska pagoden i Japaneese Tea Garden, en plats för kontemplation och teceremonier. Golden Gate Park är till ytan större än Central Park i New York och sträcker sig ända ned till havet. Parken doftar eukalyptus, träd och växter från hela världen är inplanterade och bjuder på allt mellan djungel och barrskog.

Minnesmärke

Här finns Aids Memorial Grove, en stillsam glänta där människor som förlorats i aids hedras.

Det sägs att de katter som stryker omkring här är besökare från andra sidan. En vacker stenformation har namn inristade och färska blommor är alltid placerad i stenens mitt. I närheten ligger också flera konstmuseum på rad, bland annat nyligen renoverade MH de Young Museum. Lägg därtill en fotbollsstadion, utomhusbowling och golfbana så är det är svårt att hitta ett motstycke till grön lunga. Hela parken har enligt boende i området dessutom rökförbud. En symbolisk förändring eller kanske önskedröm, med tanke på det som en gång utspelades här, under Summer of Love för 45 år sedan.

Svensk sommartid är också tiden för Den Stora Dimman i San Francisco. Under hösten blir vädret bättre.
Huvudgatan Haight är gatan som pekar ut mot Golden Gate Park.

Fakta/San Francisco och The Haight

Allmänt

I San Francisco bor det cirka 800 000 invånare, staden ligger på enhalvö, hela området med intilliggande Oakland, Fremont och SantaRosa kallas ofta för The Bay Area. Tidsomställningen är -9 timmarfrån Sverige. Haight Ashbury är en stadsdel, intill Golden GatePark.

Ta sig dit

SAS har en ny direktlinje till San Francisco. KLM flyger också dit.Från Göteborg går bland annat Finnair och American Airlines, frånKöpenhamn British Airways och American Airlines.

Ta sig runt

Buss, cable car, spårvagn, trådbuss, tunnelbana och pendeltåg.Kollektivtrafiken är mycket bra. Köp kort som gäller på samtligafärdmedel (utom pendeltåget Bart) 1 dag (14 dollar), 3 dagar (22dollar) eller 7 dagar (28 dollar). Finns att köpa påturistbyrån.

Turistinformation

Exemplarisk, stor, luftig och med allt du behöver från hela BayArea. Ligger på Hallidie Plaza vid Powell och Market (900 MarketStreet). www.sanfrancisco.travel

Klimat

Trots att San Francisco ligger i Kalifornien blir det aldrigriktigt hett. Du kommer uppleva en sval sommar om du åker dit imaj-september. Detta är nämligen tiden för Den Stora Dimman. Bästtid att resa är mars, april och oktober.

Tre stopp i the Haight

+Hörnan Haight och Ashbury. Upphovet till hela området, roligaaffärer i varje hörn.

+Blue Front Cafe, 1430 Haight Street. God medelhavsmat i härligtbullrig atmosfär.

+Amoeba Music, 1855 Haight Street, enorm skivaffär med massor avkuriosa.

Annons