Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna äventyr på Borneo

Jordens äldsta och artrikaste regnskog möter världens bästa dykvatten. Borneo bjuder på unik kombination av djungel och hav, av vildmark och ekoresorts. Sköna gröna äventyr - och en oväntad adoption.

Annons
På Borneo kan du spana på apor i regnskogens trädkronor, bara minuter från stranden.

Ljuden av cikador och näshornsfåglar fyller regnskogen. Hängbroarna gungar lätt under våra fötter när vi rör oss bland trädkronorna längs djungelns så kallade "canopy walk". Plötsligt rasslar det till bland löven och en makakapa tittar nyfiken ut genom grönskan.

Alldeles nyss snorklade vi med sköldpaddor nere i öns turkosa lagun - och nu spanar vi på vilda apor i regnskogen. Bara minuter emellan.

Ekologisk mångfald

På resortet Bunga Raya på Gaya Island, en kvarts båtresa utanför Kota Kinabalu, får vi en skön försmak av Borneo som resmål - det är ett Borneo i miniatyr. Regnskog som möter hav, i harmoni med naturen.

Borneo är starkt förknippat med skogsskövling och oljepalmsplantager - problemet är enormt. Samtidigt finns här fortfarande en unik ekologisk mångfald. Dessutom märks en växande miljömedvetenhet och fler satsningar på hållbar turism, som gör Sabah till en av världens förnämsta ekodestinationer.

Ett gott exempel hittar vi på resortet Gayana Eco, några stränder bort. Här vilar de exklusiva villorna på pålar i havet och vi kan i stort sett kliva rakt ur sängen ned i korallrevet.

Marinbiologiskt center

Men Gayana Eco är som namnet antyder mer än designade badrum. Här finns också ett marint ekologiskt forskningscenter, där vi som besökare faktiskt kan testa att arbeta som tillfälliga marinbiologer för en dag.

Just nu pågår ett projekt för att rädda den utrotningshotade jättemusslan.

Centrets chef, marinbiologen Alvin Wong, berättar:

- Jättemusslan har en extremt viktig funktion i ekosystemet, den är lite av havets filter och syresättare. Men på grund av tjuvfiske med cyanid och dynamit, är den nästan utdöd. Vi samlar in de musslor vi kan hitta och för dem samman här i vår skyddade miljö, så att de får möjlighet att föröka sig. Och nu har vi lyckats föda upp sju av världens åtta arter här.

Adopterar korall

Forskningscentret är införlivat i resortet och en viktig aspekt är att involvera gästerna i arbetet. Som ett led i det är det möjligt att adoptera en bit korall, som återplanteras i husrevet. Ägarskap ger en känsla av ansvar, säger Wong och jag kan förstås inte motstå möjligheten. Därför är jag numera fadder till en lilafärgad liten mikroorganism som jag i hemlighet och lite fånigt döpt till Carol.

På andra sidan Borneo, väntar möten med fiskar och korall i betydligt större skala.

Sipadan utanför Sabahs östkust är ett marint underverk och hamnar alltid i topp när ansedda dykmagasin listar världens bästa dykplatser - och upplevelsen uppfyller alla höga förväntningar.

Färg och fisk

Vi hinner knappt i vattnet innan de första sköldpaddorna är framme. Sipadan är toppen på en undervattensvulkan och korallväggen sticker ned 600 meter under oss. Sikten är klar, säkert upp emot 50 meter. Revet exploderar i färger och fiskar. Nya sköldpaddor gör oss sällskap, några revhajar glider förbi och när vi inte tror det kan bli bättre reser sig plötsligt ett enormt stim barracudor ur djupet som en tromb.

Tidigare hade Sipadan både resort och dykcenter, men trycket på den marina miljön hotade art- och fiskrikedomen. Därför är dykningen numera strikt reglerad - och skatten åtminstone tillfälligt räddad.

Efter några dagar i det stora blå ger vi oss åter in i det djupa gröna.

Nationalparken Danum Valley lockar med världens äldsta ursprungliga regnskog, den är ofattbara 130 miljoner år gammal. Här kan vi ta del av djungeln så som den alltid har sett ut.

Som en bastu

Vi förförs av förtrollande gryningar över dimhöjd regnskog, möten med vilda orangutanger och bad i svalkande vattenfall. Hettan och luftfuktigheten gör att det känns som att vandra i en ångbastu. Allt är blött. Inget torkar. Vi översköljs av djungelljud och drar bort blodiglar från våra kroppar.

Samtidigt kan vi återvända till bekvämt boende och smakfulla bufféer på ett helt igenom miljövänligt ekolodge i hjärtat av regnskogen.

En skön kombination av vildmark och komfort - och ett i alla avseenden grönt äventyr.

Franska Pauline Dusseau hjälper till i projektet med att återplantera den utrotningshotade jättemusslan i havet.
Gayana Eco Resort bjuder på en tropisk dröm, med gott miljösamvete.

Fakta/Sabah

Allmänt

Borneo ligger i Sydkinesiska havet och är världens tredje största ö. Den är delad mellan flera länder och i norr finns de två malaysiska delstaterna Sabah och Sarawak. Sabah täcker hela den nordöstra delen och har drygt tre miljoner invånare, varav närmare en halv miljon bor i "huvudstaden" Kota Kinabalu. Trots årtionden av skogsskövling anses Sabah vara en av världens främsta ekodestinationer.

Tidsskillnad: Plus 7 timmar vintertid, 6 sommartid.

Visum: Behövs inte.

Valuta: Malaysiska ringit (MYR). En ringit = ca 2,20 kronor.

Prisnivå

Varierar kraftigt beroende på standard, men generellt 30-40 procent lägre än Sverige för femstjärniga hotell. Även när det gäller mat, kläder och sjukvård anses Malaysia vara en av Asiens mer prisvärda länder.

Säsong

Sabah kallas av sjöfarare för "landet nedan vinden", eftersom det ligger söder om tyfonbältet och sällan drabbas av monsunstormar. Visst regnar det, det hör liksom till regnskogen. Men Sabah är en året-runt-destination, med sol och värme (30-35 grader) och tropisk fuktighet året om. Torrare period från mars till oktober.

Resa dit

KLM/Air France och Turkish Airlines har bra anslutningar till Kuala Lumpur för cirka 7 000 kronor tur och retur. Restid tre plus tolv timmar. Inrikes vidare till Kota Kinabalu (tre timmar) med populära Air Asia från cirka 1 000 kronor tur och retur. Jambo Tours, Kenzan Tours, Indcen Resor och Big Travel är arrangörer av paketresor, som alla kan skräddarsy resor till Malaysia.

Bo

+Gayana Eco, Bunga Raya och Gaya Island Resort är alla exklusiva så kallade ekolodger i smakfull karaktär, där Gayana Eco är det något billigare alternativet.www.gayana-eco-resort.com+Borneo Rainforest Lodge i Danum Valley är ett dyrt men fantastiskt resort mitt i djungeln.www.borneonaturetours.com

Fem gröna äventyr

1. Mt Kinabalu - Borneos ikoniska berg på 4 095 meter, utmanande och dramatiskt i en världsarvskyddad nationalpark.

2. Danum Valley - världens äldsta regnskog, möten med apor och helt igenom ekologiskt boende på Borneo Rainforrest Lodge.

3. Sepilok - världens första rehabcenter för orangutanger. Kom nära vår närmaste "släkting", den älskvärda och hotade "skogsmänniskan".

4. Kinabatangan River - flodfärd genom ett av världens artrikaste ekosystem, med unikt djurliv såsom näsapor, noshörningar och pygméelefanter.

5. Sipadan - ön på Sabahs östkust bjuder på ett av världens bästa dykvatten, som numera är naturskyddat med begränsad dykning.

Annons