Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hittar du kulturstäderna

Vilka är de bästa städerna att uppleva kultur i? En ny rapport
har kartlagt tolv länders teatrar, biografer och bibliotek. Hit ska
du åka för det största utbudet.

Annons
I Paris finns ett rikt kulturutbud med bland annat mängder av konstgallerier och bokhandlar - som här vid Seinde.

Är du cineast? Då är det till Frankrikes huvudstad du ska bege dig - där finns tre gånger så många biografer än London. Dessutom har de dubbelt så många offentliga bibliotek, långt fler bokhandlar samt ett större urval av mötesplatser för teater och musik. London kan i stället skryta med fler museum, restauranger, nattklubbar och grönområden.

Internationell kulturrapport

Det är en ny rapport som jämför kulturupplevelser i tolv olika städer, World Cities Culture Report 2012. Syftet är inte att ranka städerna - och jämförelser i kvantitet säger naturligtvis inget om kvaliteten på upplevelsen. En central poäng i rapporten är i stället att kulturen i världsstäderna är lika viktig som till exempel handeln. Kultur gör städer till spännande och lockande platser, men bidrar också till både sociala och ekonomiska mål, slår rapporten fast. Den beställdes av Londons borgmästare Boris Johnson, och ska publiceras i samband med en kulturell konferens med representanter från de tolv städerna, skriver The Guardian.

Konst och böcker i Paris

Och rapporten kryllar av siffror på var man upplever vad. London har flest museum, 173, varav 11 är nationella. Berlin har 158, Paris 137 och New York 131. Flest konstgallerier hittar man i Paris, närmare bestämt 1 046, jämfört med 857 i London, 721 i New York och 688 i Tokyo.

Flest offentliga bibliotek har Paris, följt av Shanghai, London, Tokyo och Johannesburg. Den som vill handla böcker hittar flest affärer i Tokyo, Paris Shanghai och Johannesburg. Men det är till New York man ska åka till för flest teatrar, medan London bjuder på störst antal humorshower.

Formar staden

Enligt rapporten är kulturen det som formar en stad, oavsett om det är "skivaffärer, stora och små mötesplatser för musik, bibliotek och bokhandlar, museum, gallerier, parker, öppna platser, fotbollsklubbar och cricketspelplatser, studenter och kaféer".

Annons