Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lever myten om Tito

Den forne jugoslaviske statschefen Tito är fortfarande en av de stora turistattraktionerna i Belgrad. Och nu finns chansen att lära sig mer om honom - under en kort period öppnar hans privata bibliotek för allmänheten.

Annons
Många vill se platsen där Tito vilar.

Presenter från världens ledare och unika specialutgåvor: Josip Broz Titos privata boksamling är uppbyggd från det andra världskriget och under fyra decennier framåt. En period har nu allmänheten chans att se böckerna, på Museet över jugoslavisk historia, i Belgrad, Serbien. Fram till mitten av oktober visas också hans privata konstsamling, som kallas "konst och auktoritet".

"Tavlorna är inte bara oskyldig konst utan har en tydlig roll i den politiska propagandan, som bilder av ett nytt samhälle och en historisk bekräftelse på det nya Jugoslavien", meddelar museet på hemsidan.

Populärt bland turister

Museet ligger i förorten Dedinje, där den forne ledarens kropp också finns att beskåda i mausoleet som kallas "Blommornas hus". Hit kommer cirka 100 000 människor om året, vilket gör det till en av Serbiens största turistattraktioner, enligt tidningen Belgrade Insight.

Men trots publiktillströmningen räcker inte finansieringen till.

-Vi försöker ansöka om medel hos ambassader. Men vi vill också att museet ska deklareras som del av ett världsarv, med stor betydelse, säger museets direktör Neda Knežević.

Läs mer på:www.mij.rs/en.html

Fakta

+Tito, eller Josip Broz, var en jugoslavisk politiker och landets härskare. Han var regeringschef från 1945 och president från 1953.

+Tito utvecklade en egen form av kommunism, som kallas titoism.

+En stor del av hans politik gick ut på att försöka överbrygga motsättningar mellan federationens olika folkgrupper.

Annons