Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hetaste nya tågen

Världens längsta järnväg är klar i Kina. Och i framtiden kommer
de japanska tågen att sväva fram över rälsen.

Annons
Höghastighetståg i Shanghai. Nu ska en ny linje öppna också mellan Beijing och Kanton.

Längsta järnvägen i Kina

2 298 kilometer, så lång är världens längsta järnväg som nu invigs i Kina. Där ska ett nytt snabbtåg gå mellan Peking och Kanton. Hastigheten kommer att ligga på runt 300 kilometer i timmen, vilket innebär att resan som tidigare tog 22 timmar nu ska kunna göras på åtta timmar. Men biljetterna kommer inte att vara billiga, en förstaklassbiljett för hela sträckan ligger på cirka 1 600 kronor, enligt Aftonbladet.

Svävande tåg i Japan

Japan kommer i framtiden att få ett snabbhastighetståg som ska gå i hela 500 kilometer i timmen, men med en topphastighet på imponerande 580 kilometer i timmen. Det japanska tågbolaget JR Tokai har meddelat att tåget kommer att tas i bruk år 2027. Men hastigheten är inte det enda spektakulära. Tåget kommer nämligen dessutom att sväva fram över rälsen, med hjälp av magnetisk levitation.

Det nu snabbaste tåget är franska TGV, med en maxhastighet på 320 kilometer i timmen.

Hundra år gammalt lok

Ett tågprojekt som är långt ifrån supermodernt men som ändå erbjuder en stor upplevelse är ett nyinvigt ånglok i indiska Himalaya. Det är mer än hundra år gammalt, men har nu renoverats. Det vackra gamla loket drar tåget mellan Kaitlighat och Shimla, som ligger på 2 200 meters höjd. Tuffa förbi vidsträckta vidder och snötäckta berg.

Annons