Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellstjärnor säger inte allt

Att hitta bra boende till rätt pris på egen hand är inte lätt. Det där hotellrummet som ser alldeles fantastiskt ut på sajten kan vara både litet och slitet i verkligheten. Det finns egentligen inga genvägar, mer än att låta det ta tid.

Annons
Visst kan man ha pool på sitt hotell mitt i stan. Här i Bangkok.

Sök på hotell på nätet och du får flera miljoner träffar. De som kan betala för sig hamnar överst. De riktigt charmiga är knepiga att hitta. Det allra bästa sättet att hitta bra boende är att gå på personliga rekommendationer, en annan variant är att leta i guideböcker. Bäst är de från förlagen Lonely Planet och Time Out. Men både omdömen och beskrivningar kan snabbt bli föråldrade. Kontrollera därför alltid när guideboken är utgiven.

Tjusigast på bild

Hotellens egna sajter, eller hotellbokningssajter, skriver förstås bara positivt och visar bara de tjusigaste rummen på bild. Bakom benämningar som "super superior" och "deluxe" kan usla hotellrum gömma sig. Antalet stjärnor säger en del, men inte allt. Kriterierna för de olika stjärnorna skiljer sig också åt mellan länder. Mest handlar märkningen om tillgången på service, en enda stjärna kan innebära att toalett och dusch delas med andra, fem stjärnor att receptionen är bemannad dygnet runt.

För att hitta rätt boende till rätt pris gäller i huvudsak tre parametrar: När, var och hur.

När?

Att resa under lågsäsong ger givetvis bättre möjlighet till billigare boende, men inte nödvändigtvis. Att resa exempelvis till Milano i mars kan tänkas vara smart, men råkar det vara under samma tid som en nationell högtid, kan det bli riktigt dyrt. Hotellpriser styrs, som mycket annat, av tillgång och efterfrågan. Likaså har tiden av bokning viss betydelse, när flera är inne på sajten samtidigt kan priserna stiga. Undvik att boka på lunchtid. Priserna kan variera stort från en timme till en annan.

Var?

Naturligtvis är också hotellets läge avgörande för prislappen. Det är en fråga om värdering. Hur viktigt är det att ha nära till det man ska nyttja? Och vad kostar transporterna i tid och pengar om man väljer att bo en bit ifrån? Många frågar sig också var man ska boka, genom bokningssajt eller via hotellets egen bokning? Svaret är: jämför. Eftersom hotellen betalar avgifter till de stora hotellsajterna, vill oftast hotellen att gästerna ska boka via den egna sajten. Därför kan det ibland bli billigare. Å andra sidan pressas sajternas hotellpriser när de exponeras intill varandra.

Hur?

Uppkoppling på rummet, utsikt, luftkonditionering? Standarden på rummet är också betydelsefullt. Om man uppskattar att vara på rummet en stund blir hotellets standard viktigare. På sajter presenteras ofta bara rummets pris. Se upp med detta, det kan se riktigt billigt ut, men vill du ha frukost, eller annat tillval, stiger priset rejält. Var också vaksam på vad fri uppkoppling betyder. Fritt kan betyda att det gäller i 20 minuter. Kolla också upp avbokningsregler. I många fall kan priser vara väldigt bra om man bokar och betalar med en gång, men med tveksamma återbetalningsregler.

Bo på ayurvedisk resort i Indien. Tyst och lugnt i egen bungalow.
I Thailand kan man bo i en enkel bungalow alldeles vid vattnet, för under hundralappen.

Fakta: Tips för bokning

+Var ute i god tid.

+Försök undvika högsäsong eller landets egna högtider.

+Tänk på vad du värderar som bra boende; läge, standard, friuppkoppling?

+Läs i guidebok om resmålets boende. Listar de något som kan passadig?

+Jämför mellan bokningssajter och hotellens eventuellt egnabokningssystem.

+Boka bara på sajter som känns seriösa.

+Se till att bokningssajten har en kundtjänst som går att nå pertelefon.

+Läs avbokningsreglerna.

Annons