Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikonisk filmbro byggs upp

Det är en av filmhistoriens klassiska scener - när bron över floden Kwai sprängs. Nu får Hollywoodfilmen liv igen, i Sri Lanka.

Annons
Den riktiga bron Kwai ligger i Thailand. Men filmen

Bron spelar en huvudroll i 1950-talsfilmen "Bron över floden Kwai". I framtiden ska turister kunna se den med egna ögon, i Sri Lanka. Där vill myndigheter bygga upp en modell av bron som skapades för den Oscarsbelönade filmen. Klassikern handlar om krigsfångar under andra världskriget. Den sägs utspela sig i Burma men spelades egentligen in i Ceylon, nuvarande Sri Lanka.

-I dag återstår det bara ett par betongfundament. Men vi har tittat på ritningar och bilder av bron och ska bygga upp den igen, säger chefsingenjören Kamal Laksiri, till AFP.

Stort för vattensport

Floden heter egentligen Kelani, och har blivit en populär plats för turister på jakt efter vattensportupplevelser. Byn Kitulgal, som ligger i närheten och figurerar i filmen, har också blivit ett centrum för turister med intresse av vattensporter. En anledning till att man nu bygger upp bron är för att lugna lokalbefolkningen efter att man tillkännagivit planerna på en ny damm i floden. Många tror att turisterna kommer att utebli om vattnet sinar. Men diskussioner förs också med myndigheter om möjligheten att öppna floden dagtid.

Den riktiga bron över floden Kwai finns i Thailand och är också en turistattraktion.

Fakta/Två andra berömda filmbroar

Golden Gate

Golden Gate-bron i San Francisco firade nyligen 75-årsjubileum och har blivit något av filmmakarnas favorit. Genom åren har den hunnit figurera i allt från Hitchcocks "Vertigo" till "X-Men: the last stand". Mest känd är kanske scenen i James Bond-filmen "Levande måltavla", där Roger Moore och Christopher Walken slåss bland stålvajrarna. Bron lockar också mängder av turister som vill ha ett foto med den röda konstruktionen i bakgrunden.

Pont Neuf

En annorlunda kärlekshistoria utspelar sig på Pont Neuf i Paris, som är stadens äldsta bro. I "De älskande på Pont Neuf" möts hemlösa Michele och eldslukaren Alex och skapar ett eget hem på bron, som är avstängd för renovering.

Att promenera över Paris broar är ett av de bästa sätten att se staden. St André des Arts är vid sidan av Pont Neuf några av de vackraste broarna i staden. Gå från Pont Neuf vidare på Rue Dauphine så kommer du rakt in bland den västra strandens mysigaste små kvarter, med Rue de Buci och Rue Saint-André des Arts.

Mer läsning

Annons