Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset för Italien ökar

Reseförsäljningen till Italien ökar. Allt fler svenskar åker dit
i år. Och efter påvens avhopp väntar Rom turister från hela
världen.

Annons
Peterskyrkan är en av turisattraktionerna i Rom.

Svenskars intresse för Italien har ökat i år, försäljningen av resor mellan maj och september har stigit med 30 procent, uppger resebyrån Ticket. Mycket beror på prisläget, och eventuellt ett stigande intresse för kulinariska resor.

- Italien har upplevts som en dyr destination. Men med tanke på euroläget och krisläget i Italien har många ändrat uppfattning, enligt Martin Durnik, informationschef på Ticket.

Påven lockar

I vår väntas dessutom turister från hela världen till Rom. Efter nyheten att Benedictus XVI avgår som påve steg hotellbokningarna i Rom med 35 procent jämfört med samma vecka förra året, enligt nätresebyrån Expedia.

- Turistflödet kommer absolut att öka, säger Antonio Gazzellone vid Roms stad.

I samband med att Ratzinger tillträdde 2005 ökade Roms totala antal turister med cirka 5,5 procent under mars och med 4,4 procent under april.

Fler tyskar

Exakt hur turismen kommer att påverkas beror på den nya påvens nationalitet. Månaden efter att Joseph Ratzinger valdes år 2005 ökade andelen som var tyskar bland Roms turister till exempel från cirka fem till tjugo procent.

Svenskt resande kommer dock inte att påverkas, tror Martin Durnik.

- Påven är inte vad som lockar de svenska resenärerna.

Fakta/Rom

+ Sammanlagt besökte 5,7 miljoner Vatikanmuseerna under 2011.Betydligt fler tog sig antagligen en titt på den berömda StPeterskyrkan, men dit behöver man inte biljett och antalet turisterär okänt.

+ Enligt nätresebyrån Expedia är Vatikanstaten i år det mest bokadeområdet i Rom för tyskar. I Storbritannien har området nu gått omColosseum som det mest bokade i staden.

+Den europeiska sevärdhet som flest svenskar vill se är Colosseum,enligt en undersökning av resebyrån Ticket.

Annons