Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordens största vulkan upptäckt

Världens största vulkan har upptäckts under havsytan, öster om
Japan. Den är 145 miljoner år gammal och stor som brittiska
öarna.

Annons
Mauna Loa är inte längre världens största vulkan.

Länge trodde man att Tamumassivet bestod av flera mindre vulkaner. Men nu har forskare upptäckt att jordens största vulkan döljer sig under vattenytan, 160 mil öster om Japan. Med en storlek på hela 310 000 kvadratkilometer är den 60 gånger större än vad man trodde var världens största vulkan, Mauna Loa på Hawaii. Den är dessutom ungefär lika stor som Olympus Mons, som ligger på Mars och betraktas vara den största i hela solsystemet.

Inte aktiv

Den nyupptäckta vulkanen är 3 500 meter hög och skapades för 145 miljoner år sedan. Men enligt forskarna som gjorde upptäckten är den antagligen inte aktiv.

- Vi tror att Tamumassivet skapades under en kort - geologiskt sett - tidsperiod på en till flera miljoner års tid och att den varit inaktiv sedan dess, säger William Sager som lett forskargruppen, och som studerat vulkaner under 20 år.

Andra kända vulkaner

+ Cotopaxi, Ecuador.

Det här är en av världens högsta aktiva vulkaner, som sträcker sig hela 5 897 meter upp i himlen. Det är också en av Latinamerikas mest bestigna vulkaner. Senaste utbrottet var 1903 men år 2002 registrerades här viss seismisk aktivitet.

+Santorini, Grekland.

Förra gången vulkanen på Santorini fick ett utbrott var år 1625 före Kristus. Ön krossades och i stället bildades dagens tre öar: Therasia, Asponisi och Thera - det grekiska namnet för Santorini. Det senaste året har vulkanens magmakammare blivit flera miljoner kubikmeter större. Ska man resa till en vulkan som sväller gäller det att vara vaksam, manar vulkanexperten Reynir Bödvardsson, vid institutionen för geovetenskaper på Uppsala universitet.

+Vesuvius, Italien.

Ligger intill staden Neapel. Den är 1 277 meter hög och en stratovulkan. Dess mest berömda utbrott skedde år 79 e.kr då städerna Pompeji och Herculaneum begravdes under aska och pimpsten. Det senaste utbrottet var år 1944 och man förutspår att vulkanen kommer att ha ett stort utbrott i framtiden.

+Hekla, Island.

Den största av Islands vulkaner och dessutom en av de mer aktiva. Enligt vissa myter fanns helvetet i den stora vulkanen, något som ligger bakom det svenska uttrycket "Dra till häcklefjäll". Hekla ligger 110 kilometer öster om huvudstaden Reykjavik. Geologer övervakade nyligen vulkanen efter att man upptäckt ovanlig seismisk aktivitet där.

Källa: Nationalencyklopedin, institutionen för geovetenskaper på Uppsala universitet.

Annons