Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleksfylld fiesta i Spanien

Extatiska dygn på San Fermin i Pamplona och lugnare
partystämning i fiskebyn Elantxobe - Spanien erbjuder många stora
och små stadsfester. Följ med på typisk fiesta.

Annons
På fiestan San Fermin får man många chanser att träffa nya vänner.

Det är en utmärkt idé att ta ett lågprisflyg till städer som Girona eller Alicante och kombinera en veckas solsemester med en fiesta. Vare sig man gillar Spaniens norra gröna och bergiga regioner eller Andalusiens badvänliga kuster hittar man jättelika karnevaler och mindre byfiestor. Vi väljer att ta tåget till den stora fiestan San Fermin, som firas varje år 6-14 juli i Pamplona i nordvästra Spanien. Den blev internationellt uppmärksammad efter att Ernest Hemingway beskrev den i sin roman "Och solen har sin gång" och har ett romantiskt och farligt skimmer över sig för sina tjurrusningar.

Gratiskonsert och glädjerus

Det är under småtimmarna som stämningen i Pamplonas mysiga gamla bilfria gränder är som hetast. Bum, bum, pom, pom - dova trummor följs av ettriga trumpetstötar pa, pa, pa. San Fermin vore inte lika laddad utan de särskilda band som kallas Peñas, med sin extatiska brassmusik. Klockan är tre på natten och sedan klockan tio denna första kväll har vi njutit av glada möten, spontandans och mycket lokal brygd: kalimoxo, rödvin blandat med cola.

Alla åldrar

Denna milda soliga julikväll blandas hundratusen människor från en mängd olika länder. De flesta bär den snygga klassiska festklädedräkten för San Fermin: vit skjorta och byxor, med rött skärp och sjal. Den alltid lika vänliga stämningen här med människor i alla åldrar är härlig. Media fokuserar mest på tjurrusnigarna, och protesterna mot att tjurar dödas i festveckans tjurfäktningar har ökat de senaste åren. Men San Fermin visar sig erbjuda så enormt mycket mer.

För att smälta in köper vi sista natten en vitröd t-tröja av sympatiska försäljerskan Bixenta Etxeberri. Hon skänker oss sitt bästa restips:

- Åk till lilla Elantxobe. De har fest där nästa vecka. Den är mer intim och mysig vid havet. Ni kan bada och sova på piren!

Svalkande havsdopp

Sagt och gjort - fem dagar senare åker vi en morgon, tillsammans med hundratals andra, till La Magdalena-festivalen i Elantxobe. Byn klättar på berget ner till sin lilla hamn i Biscayabukten i norra Spanien, en timme öster om Bilbao.

Några dagar tidigare piskade vågor mot kustens tjugo meter höga klippor. Då svalkade luften skönt efter Pamplona. Men i dag är det i stället sommarvarmt och kolugnt, inte en krusning på havsytan i Elantxobe. Vi slänger av oss kläderna och hoppar i det klara vattnet från piren.

Bocadillo i hamnen

Efter ett par timmas slappande i solen blir det en morgon-bocadillo, en smakfull omelett i hamnbaren. Vi somnar till slut på våra liggunderlag på piren, vaknar bakrusiga av den heta solen och måste tyvärr ta tåget hemåt.

Uppför en brant trappa vandrar vi med ryggsäckarna och upptäcker plötsligt ett bekant ansikte. Det är Bixenta Etxeberri som hojtar på oss:

- Tjena killar. Är ni redan på väg hem? Stanna ett par dagar här med mig och min väninna, jag skall visa er hur man festar på riktigt i Spanien!

- Tyvärr, det måste bli nästa gång. Vi har jobb som väntar hemma, svarar vi och inser att vi säkert missar något som kan bli svårt att kopiera.

Folkloredans på jättefesten Las Fallas i Valencia.
Strand och fiesta är en skön semesterkombination. Här stranden Torimba i Asturien.

Fakta

Säsong

Hela året, men de flesta fester äger rum efter påskveckan och påsommaren.

Resa dit

Iberia, med byte, till San Sebastian. Ta hyrbil till Pamplona. Flygfrån Göteborg, Köpenhamn och Stockholm till Barcelona eller tillAlicante, med Ryanair, City Airline, Norwegian och SAS.

Priser

Entré till fiestorna, fyrverkerier, gatumarknader och de flestaevenemang är oftast gratis. Vissa arrangemang som större konserterkan vara avgiftsbelagda.

Valuta

Euro. 1 Euro= ca 9 kronor.

Information

www.spanish-fiestas.com, www.spain.info

Fakta/San Fermin

+Pamplonas stora fiesta firas årligen 6-14 juli och har anor imedeltida religiösa ceremonier till helgonets San Fermins ära.

Annons