Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstskatt funnen i Milano

Att leta upp Caravaggios målningar är en självklarhet för många
av Roms besökare. Nu kan konstintresserade glädja sig åt fler verk
av mästaren - hundra hittills okända skisser har hittats i
Milano.

Annons
Galleria Borghese - ett av de museer där man kan beskåda Caravaggio.

I undangömda kyrkor och på ståtliga muséer - att försöka hitta Caravaggios alla målningar i Rom är nästintill en sport. Tusentals turister vill uppleva mästarens särskilda hantering av ljus och skugga i verkligheten. De flockas framför tavlor av 1500-talsmålaren, som egentligen heter Michelangelo Merisi da Caravaggio.

Nu har en grupp historiker hittat hundra av hans sketcher i ett slott i Milano. De låg bland 1 378 verk av målaren Simone Peterzano där Caravaggio var lärling mellan 1584 och 1588, innan han sökte sig till Rom.

De flesta av skisserna föreställer ansikten eller delar av kroppar, och Caravaggio använde och förfinade flera av dem i sina målningar. Tanken är att skisserna nu ska säljas i bokform.

Men de som reser till Rom gör så klart bäst i att söka upp mästerverken själv. Här är tre ställen att se Caravaggio i den eviga staden.

Galleria Borghese

Ett av Roms mest kända muséer. Ett hus som är ett konstverk i sig, med verk av storheter som Tiziano och Raffaelo (på svenska Rafael), samt imponerande skulpturer av Bernini. Här kan man bland annat se Caravaggios dramatiska målning av David och Goliath, Davide con la testa di Golia, där ynglingen ser på sitt offer med en blandning av medkänsla och sorg. Till Galleria Borghese måste man förboka sin biljett. Se mer på http www.galleriaborghese.it

San Luigi dei Francesi

I den här kyrkan nära piazza Navona kan man uppleva Caravaggio helt gratis, bland annat uttrycksfulla San Matteo e l'angelo. För att få ljus på tavlan i den mörka kyrkan måste man betala en slant, men där är nästan alltid någon turist som lagt pengar i den lilla automaten. Passa sedan på att ta en kaffe på Sant'Eustachio bara ett stenkast därifrån på Piazza di Sant'Eustachio. Enligt många har de stadens bästa espresso, gjord på ett hemligt recept.

Galleria Doria Pamphilj

Mitt i larmet på Via del Corso ligger galleriet Doria Pamphilj inträngt, ett privat museum vars konstsamling vuxit under cirka 500 år. Underhållet och ljussättningen är inte den bästa, men huset är storslaget och här finns en rad intressanta verk av bland andra Raffaello, Guercino, Bernini och Velázquez. Av Caravaggio hittar man bland annat ett verk från hans ungdom, Il riposo dalla fuga in Egitto och San Giovanni Battista. Se mer på www.doriapamphilj.it

Annons