Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt liv på Menorca

Lugna Menorca ligger intill charterklassikern Mallorca.
Annorlunda i det mesta är det ett ställe för att komma bort från
allt. Menorca smakar lantlig frid och nygrillad hummer.

Annons
Menorca är fullt av stränder att upptäcka. På många kan man få vara helt ensam.

Ovanpå de lodräta kalkstensklipporna silas den ljumma vinden sakta genom pinjeträdens grenar. Långt nedanför, i en turkosskimrande bukt som kallas Cala Galdana har jag tagit av mig skorna, kavlat upp jeansen och går sakta längs sandstranden.

Lugnt och orört

På Menorca är allt lite lugnare, lite mer orört. Man får chansen att låta platsen i sig utöva stressterapi på ens sinne. Rofylldheten tycks finnas i själva luften. Jag träffade Menorca-guiden Marta Zamora från Sevilla i södra Spanien, som säger:

- Det var lugnet som gjorde att jag flyttade hit. Människorna här är underbara. De tar verkligen dagen som den kommer.

Att folk på ön numera börjar livnära sig på turismen har inte ändrat det faktum att de ser på sin ö som något långt bortom den stora världen. Grannöarna Mallorca och Menorca, endast fyra mil från varandra, är skilda världar.

Många stränder

Menorca liknar på en karta en böjd rektangel och är jämförelsevis en flack ö, vars inland består av böljande kullar med vindlande kalkstensmurar. I mitten av rektangeln finns några låga berg och Monte Toro (352 meter), en populär utsiktspunkt med café och litet hotell.

Det är de södra och västra kusterna som lockar flest resenärer. Här finns Menorcas vackraste stränder och badorter, som Cala'n Bosch och Son Xoriguer.

Men stränder är ingen bristvara på ön, tvärtom. Någon har räknat dem alla och kommit fram till att det finns över 120 stycken. Nära hälften av stränderna saknar faciliteter som kommunal skötsel, livräddare och restauranger. Dessa kan man å andra sidan ofta vara helt ensam vid.

Rik natur

Möjligheten att göra utflykter till helt "egna" stränder tillhör Menorcas många fördelar. Menorca är överhuvudtaget ett naturresmål utöver det vanliga i Medelhavsregionen. Halva ön har förklarats som ett biosfär-reservat av FN-organet Unesco, vilket betyder att alla växter och allt djurliv skyddas av lag och att inga blommor får plockas.

Menorca må vara en ö för fridsökare, men det är också aktiviteternas ö. Kajakpaddling, cykling och dykning är populärt, liksom segling, där entusiasterna gärna talar om de användbara nordliga vindarna som här kallas La Tramontana.

Vandring populärt

Aktiviteten framför alla andra på Menorca är dock vandring. Det omfattande tjugo mil långa systemet av vandringsleder nära kusten har nyligen renoverats med nya skyltar och rastplatser. Lederna kallas Cami de Cavalls (häststigar) och följer historiska föregångare som funnits här sedan urminnes tider.

Menorca bjuder på många fina naturupplevelser men har förstås stadsliv också. Huvudorten heter Maó, och kallas också Mahon. Maó saknar inte charm, men Menorcas andra stad Ciutadella på den västra änden av ön är en större sevärdhet.

Berömt hummerfiske

På Ciutadellas krogar bör man pröva hummer, om plånboken bara tål. Menorca är berömt för sitt hummerfiske och sina hummerrätter. Varje år åker den spanska kungen traditionsenligt över till byn Fornells på Menorca och beställer där byns berömda hummersoppa på restaurangen Els Pla.

Min promenad längs den turkosskimrande lagunen vid Cala Galadana varar en lång stund till. Min enda och högsta önskan, omgiven av havet, pinjeträden och de ståtliga kalkstensklipporna, är att Menorca ska fortsätta sin inneboende stressterapi.

Menorca har ett formidabelt nät av vandringsleder som är sammanlagt 20 mil långa och kallas Cami de Cavalls.
Menorcas andra stad Ciutadella har en lång naturhamn kantad med båtar och restauranger.

Fakta/Menorca

Allmänt

Menorca är en ö i Balearerna. Nämaste grannöar är de betydligt merkända Mallorca och Ibiza.

Ett bra bussnät finns mellan alla större orter. 10-20 kronor perenkelbiljett. Inga bilvägar går längs kusten, man måste först upptill den centrala huvudvägen på ön. Däremot kan man med fördelcykla och vandra längs kusten.

Ingen tidsskillnad mot Sverige.

Antal invånare: Mellan 70 000 till 150 000 invånare, beroende påsäsong.

Språk: Katalanska och Spanska. Inga problem alls att ta sig fram påengelska.

Valuta

Euro. 1 euro= 8,88 SEK

Prisnivå

Billigare än Mallorca, särskilt mat. Men i stort sett bör man ändåförvänta sig svenska priser på det mesta, alkohol undantaget.

Resa dit

Reguljärflyg med Iberia och Vueling från Stockholm och Köpenhamn.Byte i Barcelona. Fritidsresor och Solresor erbjuder charter,direktflyg från Stockholm, Göteborg och Malmö. Fritidsresorfrån Stockholm och Malmö.

Säsong

Soligt medelhavsklimat, Menorca har 315 soldagar per år. Bästa tidatt resa är maj - oktober.

Missa inte

Staden Es Mercadal på centrala Menorca är känt för sina utmärktarestauranger och specialiteter som bakverk och ost. Här liggerkrogen Moli dés Raco i en imponerande gammal väderkvarn med härligautsikter och prisvärd mat. www.restaurantemolidesraco.com

Annons