Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckligaste landet i världen

Latinamerika och Karibien - där lever man både lyckligare och
mer hållbart. Se i vilka länder människor mår som bäst.

Annons
Länderna där man är lyckligast ligger framförallt i Sydamerika, enligt en ny undersökning.

Det är inte i Europa man borde bo för ett långt, lyckligt och ekologiskt hållbart liv. Leendena är betydligt fler i både Latinamerika och Karibien.  I alla fall om man ser till Happy Planet Index, som rankar livslängd, upplevt välmående och ekologiskt avtryck i 151 länder. I år hamnar Costa Rica i topp, följt av Vietnam och Colombia. I Costa Rica har människor högre förväntad levnadsålder än i USA och endast en tredjedel så stort ekologiskt fotavtryck.

Europa inte lyckligt

På topplistan återfinns främst länder från Latinamerika, Karibien och Sydostasien. Europa hamnar långt ned i rankningen, första landet på listan är Albanien på 18:e plats. Storbritannien är det land i EU som hamnar högst, på 41:e plats. Men före kommer alltså både Jamaica, Nicaragua och Honduras. Välmåendet i länder som Spanien och Grekland har minskat rejält de senaste åren, på grund av den ekonomiska krisen.

Bakom Happy Planet Index står Nef, en oberoende tankesmedja som vill sprida en alternativ syn på ekonomi, miljö och sociala frågor.

Happy Planet Index 2012

1. Costa Rica

2. Vietnam

3. Colombia

4. Belize

5. El Salvador

6. Jamaica

7. Panama

8. Nicaragua

9. Kuba

10. Honduras

Annons