Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna till statyernas prat

I århundraden har de varit tysta. Men nu börjar statyerna i Storbritannien att prata, i ett nytt konstprojekt.

Annons
Folk lyssnar till statyer som pratar i London.

Sherlock Holmes, Peter Pan och Achilles - alla går de att beskåda i Storbritannien. Och numera kan turister också lyssna till sevärdheterna. Sammanlagt har 35 statyer i London och Manchester fått en röst. Det är brittiska skådespelare som läser upp texter skrivna av landets olika framstående personligheter. 

För att höra statyerna prata måste man först läsa av skyltar invid sevärdheterna med en smartphone. Då ringer telefonen och monologerna börjar. Initiativet har sjösatts av den ideella konstorganisationen Sing London, och syftet är att muntra upp nationen.

Öppnar ögonen

I London kan man bland annat lyssna till Peter Pan, i Hyde Park, och drottning Victoria som står staty i närheten av bron Blackfriars. Isaac Newton pratar om hur han beundrar Einstein. Vid Canary Wharf finns en staty av ett par på en bänk - och de diskuterar varför hon sålde hans bröllopskostym i en garageutförsäljning.

Tanken är att öppna människors ögon och öron för statyerna som omger oss. Tidigare har Sing London arrangerat pratande papperskorgar i staden, ställt ut pianon på gatorna och placerat ut pingisbord.

Läs mer på:www.singlondon.org

Annons