Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinsk turism ökar

Allt fler reser för att få medicinsk vård i ett annat land. Nu
lanserar flera olika researrangörer specialresor.

Annons
Nu reser allt fler för att få medicinska behandlingar.

Ett tandläkarbesök är kanske inte det vanligaste att göra på utlandsresan. Men nu ökar den medicinska turismen. Flera resefirmor som specialiserats sig på området rapporterar om en växande efterfrågan, enligt en artikel av Reuters. Dr Holiday erbjuder till exempel ögonlaserresor till Turkiet och tandläkarresor till Ungern, och företaget har sålt 18 procent fler resor i år. Professor Helmut Wachowiak vid International University of Applied Sciences uppskattar att branschen växer med cirka 20 procent per år och att den sammanlagt omsätter mellan 270 till 405 miljarder kronor.

-Medicinskt resande går fortfarande väldigt mycket via den vanliga turismen, även om den allt mer ses som en möjlighet för turistindustrin, säger han till Reuters.

Många till Tyskland

Vissa länder marknadsför nu till och med sig själva som bra destinationer för den som söker vård. Enligt Tysklands nationella turismorganisation behandlades 77 000 utländska personer i landet under 2010. De kom främst från andra europeiska länder, Ryssland, Gulfstaterna och USA.

Anledningar till att fler gör sådana här resor kan vara att vården är billigare, att köerna är långa i det egna landet eller att behandlingen inte finns där man bor. Trenden innefattar också nya slags resor för kroniskt sjuka, exempelvis "dialysresor", där patienter får dialysbehandling samtidigt som de åker på kryssning.

Annons