Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistplats rustas upp för miljoner

Det var en av platserna där nazisterna brukade mötas. Nu ska
samlingspunkten i Nürnberg rustas upp för mångmiljonbelopp, något
som orsakar debatt.

Annons
Nu rustar man upp området i Nürnberg där nazisterna brukade hålla partimöten.

Det nationalsocialistiska arbetarpartiet i Tyskland höll flera av sina massmöten i Nürnberg. Mötesplatsen lockar fortfarande över 200 000 turister om året. Men den makabra sevärdheten har förfallit sedan andra världskriget och är i behov av renovering. Därför ska staden nu lägga cirka 640 miljoner kronor på att rusta upp platsen, enligt CNN. Det har också startat en debatt om man verkligen ska spendera pengar på området.

-Men att förstöra byggnaderna skulle orsaka ett internationellt ramaskri. Så vi renoverar dem, men det betyder inte att vi snofsar till dem, sade Nürnbergs borgmästare Ulrich Maly.

Blir lärocenter

Invånarna i Nürnberg skulle helst vilja att de elva kvadratkilometer där nazisterna brukade samlas fick förfalla, som ett bevis på en svunnen tid, enligt Ulrich Maly. Men då skulle man också behöva inhägna området för att hålla besökare borta. Det bästa alternativet enligt Maly är alltså att renovera. Men man lämnar historiska markörer, som den graffitti de allierade soldaterna lämnade på väggarna efter att kriget tog slut.

Planen för framtiden är att förvandla nazistmötesplatsen till ett center för historiska lärdomar. Samma planer finns för Örnnästet, det alphus där Hitler skrev andra delen av boken Min kamp. Det är i dag en restaurang men även det ska man utveckla till att också bli ett informationscenter.

Andra forna nazisttillhåll som turister besöker är Hitlers bunker och Gestapos högkvarter i Berlin.

Fakta/Nürnberg

+Nürnberg är en stad i delstaten Bayern, södra Tyskland.

+Under nazisttiden hölls partidagar i staden och det var härifrånsom de så kallade Nürnberglagarna utfärdades, 1935.

+ Nürnberg utsattes för svåra bombanfall av de allierade och detvar i den krigshärjade staden som Nürnbergprocessen genomfördes,1945-46.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Annons