Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

New York får 9/11-museum

Byggandet av ett minnesmuseum på Ground Zero i New York
stoppades efter oklarheter kring finansieringen. Men nu återupptas
arbetet - ett beslut som välkomnas av stadens guvernör.

Annons
Fontänen vid Ground Zero. Nu fortsätter också arbetet med det museum där man ska kunna minnas tragedin den 11 september.

I år, elva år efter attentatet mot tvillingtornen i New York den 11 september, skulle ett minnesmuseum ha invigts på olycksplatsen, Ground Zero. Men arbetet med the National September 11 Memorial Museum avbröts, efter meningskiljaktigheter om finansieringen. Hamnmyndigheten i New York och New Jersey, som äger platsen vid Ground Zero, ville ha ytterligare cirka 1,1 miljarder kronor för delar som inte ingick i den ursprungliga ritningen.

Men nu har man kommit fram till en överenskommelse.

- Den säkerställer att byggnadsarbetet kommer att påbörjas igen mycket snart och att de inte kommer att upphöra förrän museet är klart, säger New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, till Daily Mail.

Personliga tillhörigheter

Museet kommer att bli cirka 3 000 kvadratmeter stort. Det ska innehålla bland annat foton, videos, röstmeddelanden och människors personliga tillhörigheter, som samlats upp på olycksplatsen. Inträdesavgiften väntas bli cirka 140 kronor.

Stadens guvernör Andrew Cuomo välkomnade den nya uppgörelsen.

- De senaste fem åren har vi gjort enastående framsteg vid Ground Zero. Det nya avtalet är ännu en milstolpe i vårt arbete med att bli klara med platsen dit människor från hela världen kan komma för att besöka och minnas.

De två minnesfontänerna vid Ground Zero har besökts av 4,5 miljoner personer sedan de invigdes 12 september, 2011.

Över 3 000 människor miste sina liv vid attentatet.

Annons