Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu reser vi allt exkluderat

Tycker du att all-inclusive är höjden av lyx? Nuförtiden är det
exklusivare med resor där inget är inkluderat. I dag lockar många
små resebolag med att skräddarsy din drömupplevelse.

Annons
Kameltur i Mongoliet - det är en av alla de specialresor man numera kan designa själv.

Vinresa i Sydafrika, djurlivssafari på Galapagos eller vildmarksliv i Mongoliet. All exclusive är trenden som låter resenärerna bestämma. Tour Africa var en av dem som nyligen lanserade ett all exclusive-koncept - deras katalog består av tomma blad - som du ska fylla och de sedan försöka att förverkliga. Man kan till och med boka ett hembesök med en reseplanerare som lägger upp just din safaritur.

Travel Beyond är ett annat företag som skräddarsyr resor.

- Trenden hos oss är att det ökar, särskilt resorna där man vill uppleva saker, mer än resor till bara sol och bad eller till storstäder, som det är lättare att styra upp själv, säger Annika Björkroth, produkt och marknadschef på Travel Beyond.

Ingen resa likadan

Vad kan det då vara för typ av resor. Alla möjliga, menar Annika Björkroth. I Sydafrika lockar ofta djurliv, mat och bad. I Indien är det mer kultur och historia som många söker. Men till skillnad från temaresorna kan man anpassa precis allt efter eget tycke.

- Ingen resa är den andra lik. Det som är exklusivt för mig behöver inte vara det för dig. Det handlar inte om det lyxigaste utan om det som motsvarar just dina förväntningar.

En bonus med all exclusive är också att resebolagen ofta jobbar med lokala aktörer, och turismen lönar sig alltså för dem på plats.

- De lokala guiderna har dessutom specialkunskaper och kan ta med turisterna "off the beaten track".

Dyra resor?

Finns det då inget negativt med trenden? Jo, smakar det så kostar det. Men Annika Björkroth menar att det inte alltid behöver vara så.

- Jag gillar själv mindre, personliga hotell, som ofta inte har några stjärnor men som känns exklusivt ändå.

Några av dem som skräddarsyr dina resor:

www.tourafrica.se

www.travelbeyond.se

www.varldensresor.se

www.bkwinevinresor.com

www.selectcollection.se

Annons