Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väljer vi lyxigare hotell

Svenskar har blivit petigare med hotellstandarden. I dag väljer
fler boende med högre klassificering när de åker på semester än för
tio år sedan.

Annons
Nu väljer många svenskar högre standard på hotellen.

Att bo bra har blivit viktigare för många svenskar. Fler charterresenärer bokar nu de lite lyxigare hotellen. Bland Vings resenärer har antalet som bor på 4- och 5-stjärniga hotell nästan fördubblats de tio senaste åren. 2002 valde 30 procent av företagets resenärer ett hotell med högre klassificering medan de flesta tog ett hotell i mellankategorin. Under 2012 valde däremot hela 55 procent de lyxigare varianterna.

- Våra gäster vill bo bra på ett hotell med hög standard. Gärna ett koncepthotell som passar ens egna behov och med faciliteter som fri wifi, träningsmöjligheter, swim out och bra läge, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Koncepthotell efterfrågade

En anledning till att fler väljer högre hotellstandard kan vara att charterbranschen satsar på koncepthotell. I Fritidsresors tio i topp-lista över bokade hotell för i sommar är till exempel samtliga deras egna koncepthotell.

Även Apollo märker att fler resenärer nu väljer en högre standard, jämfört med år 2011 har bokningarna av lyxigare hotell ökat med 20 procent. 45 procent av deras gäster väljer 4 eller 5-stjärniga hotell.

- Vissa kan till och med välja hotell framför ett resmål. Man kanske är van vid faciliteter hemma och vill ha dem även på semestern, för att det känns lyxigt, säger Åsa Johnsson informatör på Apollo.

På vintern är det dessutom fler som väljer extra bra hotellstandard än om sommaren.

Annons