Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rättigheter för passagerare

Nu har EU presenterat flera nya rättigheter för passagerare som
reser med flyg. Men kritiker menar att ändringarna inte är
tillräckliga.

Annons
Nu ska det bli tydligare vad passagerare har rätt till vid långa flygförseningar.

Som passagerare är man i många fall utlämnad till flygbolagen. Men nu ska det bli lättare för passagerare att få hjälp vid inställda eller försenade flyg. Det är i alla fall ett av syftena med de nya regler som EU tagit fram gällande passagerarrättigheter.

De har gjort flera skärpningar. Om planet är försenat mer än tolv timmar måste flygbolaget till exempel boka om passagerare hos konkurrerande bolag, skriver BBC. Man klargör också vad exceptionella omständigheter innebär. Ingen ersättning utgår vid naturkatastrofer eller strejker, men mekaniska problem på flyget räknas inte som grund för att neka till kompensation.

Enligt kommissionen kommer de nya reglerna, som antagligen inte blir lag förrän år 2014, att öka tydligheten för både flygbolag och passagerare.

- Det är väldigt viktigt att passagerarnas rättigheter inte bara existerar på pappret, säger transportkommissionären Siim Kallas.

Högst tre hotellnätter

Enligt Siim Kallas är resenärernas prioritet ofta att komma hem fort om något inträffar.

-Därför ligger vårt fokus på information, omsorg och en effektiv ombokning, säger han.

Flygbolagen har nu fått utökad tid att lösa eventuella problem innan ersättning utgår, för att motiveras att inte ställa in flyg. En annan regel som gynnar dem är att bolagen nu tvingas betala för högst tre nätters hotellvistelse vid förseningar, förutom när det gäller personer med funktionshinder, barn utan sällskap och gravida kvinnor.

Tolkningarna svåra

Men kritiker av de nya reglerna menar att det fortfarande kommer att bli svårt med tolkningar av rättigheterna.

- De har inte hanterat det stora problemet, att flygbolag fortsätter att feltolka vad reglerna innebär och duckar från sina plikter. Kommissionen har inte sagt vad som då kommer att hända flygbolagen, säger tidningen The Independents reseredaktör Simon Calder till BBC.

Att det kan bli svårt att få kompensation menar också konsumentorganisationen The European Consumer Center.

-Nationers sätt att verkställa ser olika ut. Vissa medlar för att nå en överenskommelse och andra ger rekommendationer till flygbolagen, men de är inte bindande, säger Laura Fergusson, konsumentrådgivare på organisationen.

- Flygbolag ignorerar ofta rekommendationerna. Då bör konsumenterna fundera på en juridisk process, fortsätter hon.

Förslagen ska nu godkännas av medlemsstaterna och av det europeiska parlamentet. Reglerna kommer att gälla endast europeiska flygbolag.

Fakta/Några nya regler

+Ekonomisk ersättning ska utgå efter minst fem timmars förseningjämfört med dagens tre timmar på flighter inom EU ellerinternationella flighter som är kortare än 3 500 kilometer.

+För längre flighter ska kompensation utgå efter förseningar på niotimmar om det handlar om resor på upp till 6 000 kilometer ochefter tolv timmar för längre resor.

+Flygbolag måste informera passagerare om förseningar och ge enförklaring senast 30 minuter efter schemalagd avgångstid.

+Man ska inte längre kunna ta betalt för felstavade namn påbiljetten.

Annons