Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt mayamuseum i Mexiko

Nu får mayakulturen ett eget museum - i Cancun. Den mexikanska
staden visar upp unika arkeologiska lämningar.

Annons
Både i och i närheten av Cancun kan man ta del av den gamla mayakulturen. Här templet El Castillo.

Cancun är mer känd för sina stränder och sitt barliv. Men nu satsar staden på att visa en del av sin rika historia. Den här månaden öppnade ett helt nytt mayamuseum, som det har tagit cirka sex år att bygga, enligt Daily Mail. Museet står i ett typiskt hotelltätt turistområde. Tanken är att besökarna därmed ska lockas in i de fem byggnaderna som är fulla av utställningar.

Bland annat visar man 14 000 år gamla lämningar efter "La Mujer de las Palmas", kvinnan från Las Palmas, ett skelett som upptäcktes i en grotta vid Yucatanhalvön.

Gott om lämningar

På museet kommer man också att kunna se hur långt Mayakulturen hade hunnit i matematiska och astronomiska kunskaper innan de europeiska kolonisatörerna anlände.

Den som vill fortsätta utforska den rika kulturen behöver inte heller åka långt. Cirka 80 kilometer från Cancun ligger Tulum, en stad som uppfördes under mayaepoken och som numera är full av arkeologiska lämningar. Man kan också åka till Chichen Itza för att se El castillo-templet, som röstades fram till ett av världens "nya" sju underverk, 2007.

Museet öppnar samma år som jorden enligt mayakalendern ska gå under.

Annons