Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbor arga på katastrofturism

Den italienska ön Giglio har fått fler besökare än vanligt. På
färjan från fastlandet trängs numera turister, som vill fotografera
vraket av den havererade lyxkryssaren Costa Concordia. Men denna
"katastrofturism" uppskattas inte av alla.

Annons

Fartyget Costa Concordia gick på grund utanför ön Giglio i januari. Omkring 4 000 passagarare fanns ombord när olyckan inträffade, och minst 30 personer omkom.

Medan bärgnings- och utredningsarbetet pågår har platsen lockat till sig gäster - som inte är helt välkomna. Färjelinjen mellan italienska Santo Stefano och ön Giglio passerar bara några meter från det halvsjunkna fartyget, och till denna tur köar nu turisterna för att köpa biljetter.

Dåligt för hotellen

Men öns borgmästare, Sergio Ortelli, är inte glad över det nya intresset. Dagsturerna till ön har nämligen minskat hotellbeläggningen, skriver brittiska tidningen Daily Mail.

-Ön har blivit som någon sorts museum. Men vi föredrar hellre turism som baseras på havet och miljön, säger han till tidningen.

Svårt att undvika

Katastrofturism är dock ett fenomen som är svårt att komma ifrån. Bland annat har en brittisk resesajt specialiserat sig på denna typ av resor, och tar bra betalt för att guida turister till jordbävnings- och översvämningsdrabbade områden.

Att till exempel åka till platsen där Titanic sjönk, kostar 4 000 brittiska pund. Även resor till det havererade kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina har lockat intresse de senaste åren.

Till Costa Concordia utanför Italien lär dock besöken snart upphöra. Fartyget planeras att vara bärgat till nästa år.

Mer läsning

Annons