Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Originell park byggs ut

Upptäck en av New Yorks mest nyskapande stadsparker. Nu öppnar den sista delen av The High Line, där du kan promenera bland skyskrapor och konstverk.

Annons
Nu blir High Line i New York ännu större.

En grönkantad väg slingrar sig fram mellan de gigantiska byggnaderna och över den intensiva trafiken. Det är fem år sedan man invigde The High Line, en av New Yorks mest originella parker. På en övergiven järnväg längs Manhattans västra sida hittar man den, och de två första delarna går genom gentrifierade Chelsea och The Meatpacking District. I dag är det svårt att tro att många New York-bor motsatte sig byggandet av The High Line. Parken lockar cirka fem miljoner besökare per år och har blivit ett folkkärt promenadstråk för stadens invånare.

"Inte sedan Central park öppnade 1857 har en park så på djupet omskapat New York-bornas tankar om allmänna utrymmen och om staden", skriver Michael Kimmelman i New York Times.

Utsikt över floden

Den tredje delen som nu invigs sträcker sig mellan West 30 och West 34th street. Härifrån har man en vidsträckt utsikt över Hudsonfloden och Jerseys strand i väster, och järnvägsspår i öster. Längs hela parken finns både konstverk och artister som använder den som arbetsplats. Så även i den nya delen. Här kan man bland annat se en skulptur av Andrián Villar Rojas och en muralmålning av Ed Ruscha. Här finns också bänkar och picknickbord.

Sammanlagt är parken nu 2,4 kilometer lång.

Mer läsning

Annons