Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På småvägar genom Europa

Paris, Rom och Berlin i all ära - många av Europas vackraste
platser ligger utanför storstäderna. Ta bilen för att upptäcka
natursköna stråk och gulliga små samhällen. Men planera så att ni
inte fastnar på motorvägarna.

Annons
Besök vingårdarna i Alsace.

En pittoresk småstad på morgonen, en undangömd strand några timmar senare och middag på den lokala fiskrestaurangen. Att resa med bil är ett utmärkt sätt att se nya länder. Särskilt om man undviker storstäderna, menar Karl von Schoultz. Han har skrivit Motormännens handbok Upptäck Europa med bil, där han samlat goda tips, trafikregler och saker att tänka på inför resan.

- Man ska utnyttja att man har fordonet med sig och åka lite kors och tvärs. Upptäck alla vackra ställen vid sidan om, tipsar han.

Planera noga

Att kunna följa sina infall är något av det roligaste med att bila. Men spontaniteten fungerar bäst om man först har tänkt igenom resan.

- Det kan vara bra att ha klart för sig ungefär vart man vill åka och hur lång tid det kommer att ta, även om man inte behöver planera in varje timme, säger Karl von Schoultz.

Han varnar för glädjekalkyler. Trafiken är tätare när man kommer söder om Danmark, och dessutom är det inte kul att behöva bränna fram på motorvägarna för att hinna i tid. Bäst blir det om man varvar de nödvändiga bitarna på motorvägar med avstickare på roligare småvägar.

Hyr på plats

Man behöver inte heller åka bil hela vägen. Det går att kombinera med tåg eller färja. Vill man långt söderut kan ett alternativ vara att ta flyget och hyra bilen på plats. Ibland blir det också billigare, eftersom man då sparar in på måltider och boende.

- Har man inte gjort en bilresa förut ska man kanske inte heller kasta sig över hela Europa, säger Karl von Schoultz.

Var ska man då resa? Karl von Schoultz vill slå ett slag för närliggande resmål som Norge och Tyskland.

3 fina bilresor

Natursköna Norge

Många räknar bort vårt grannland. Men där kan man njuta av några riktigt storslagna naturvyer. Kör till exempel längs den 8,72 kilometer långa Atlantvägen, som blivit vald till nationell turistväg. Där binder smidiga broar samman de små kustsamhällena mellan Molde och Kristiansund. Längs vägen kan man bland annat köpa hemgjord ost, spana efter valar, fiska och lära sig om Vikingarnas historia, i staden Håholmen. Där kan grupper också prova att ro i en kopia av ett vikingaskepp.

Andra vackra vägar: Peer Gynt Vegen, www.peergyntvegen.no, och klassikern Trollstigen, www.trollstigen.no.

Vägavgifter: Ja, det kallas bompengar. Se vilka vägar som är avgiftsbelagda på www.vegvesen.no. Atlantvägen är avgiftsfri.

Läs mer på: www.visitnorway.no

Romantiska Tyskland

Tyskland är mer än bara Autobahn. Från barockstaden Würzburg till Füssen vid Alperna kan man ta sig på några timmar, men betydligt trevligare är det att slingra fram längs Die romantische strasse, Den romantiska vägen. Den går 36 mil genom mer än två dussin välbevarade medeltidsstäder och orter. Populära stopp är bland annat Rothenburg ob der Tauer och Dinkelsbühl. Längs vägen kan man bland annat besöka Frankenhöhe nationalpark och barockpalatset Würzburger Residenz, som finns med på Unescos världsarvslista. Bara fem kilometer öster om Füssen ligger också Tysklands mest kända slott, Neuschwanstein.

Andra vackra vägar: www.schwedenstrasse.deVägavgifter: Nej, inte för personbilar.

Läs mer på: www.romantischestrasse.de

Vinresa i Alsace

Den mat och vinintresserade bör bege sig till Alsace, Frankrikes nordöstligaste region vid gränsen mot Tyskland, mellan Schweiz och Belgien. Där kan man följa den berömda vinvägen, Route des vins, som är cirka 17 mil lång. Det är inte ett stort område, men man har att göra: I ett 50-tal grand cru-områden går det att smaka vin på kända druvor som till exempel Riesling, Gewurztraminer och Pinot Gris. De traditionella små byarna med sina kullerstensgator är också värda flera upptäcktsfärder.

Andra vackra vägar: Route Napoléon, www.route-napoleon.comVägavgifter: Flertalet motorvägar i Frankrike har avgifter. Men genom Alsace är den nordsydliga motorvägen A35 ett gratisalternativ.

Läs mer på: www.franceguide.com, www.alsace-route-des-vins.comFakta/Bila

Sagoslottet Neuschwanstein utanför Füssen är en av upplevelserna längs den romantiska vägen i Tyskland.
Atlantvägen i Norge vindlar fram vackert längs med havet och bergen.

Fakta/Bilresan

Tänk på

+Ha med pass, körkort, bilens registreringsbevis och märk bilen medett S-märke.

+Se över din bil- och hemförsäkring. Vad händer vid en krock elleren olycka?

+Ta med en välfylld reskassa med åtminstone ett kreditkort föroförutsedda händelser.

Källa: Karl von Schoultz

Beräkna resan

Hitta bästa resvägen på www.viamichelin.com. Gå sedan in påRoutes/Calculate your route, där du kan beräkna resan och se den påkartan.

Andra vägar ut ur Sverige

+De som reser från mellansverige och södra Norrland hinner oftatill södra Skåne på en dag. Där kan man sedan ta nattfärjan tillTyskland, och Travemünde.

+Reser man från södra Sverige kan man ta färja från Danmark,Helsingborg-Helsingor eller Rödby-Puttgarden.

+Reser man långt norrifrån kan ett bra alternativ vara att bilatill Göteborg, och därifrån ta färja till Kiel, tipsar Karl vonSchoultz.

Nya trafikregler i Europa

Tidigare har kameraövervakningen över utländska bilister varittandlös och många har struntat i fartbegränsningarna. Men nyaregler gör det lättare att bötfälla utländska EU-medborgare förtrafikbrott. Numera räcker det med bilder från övervakningskameran.Man fokuserar på trafikbrotten som kan orsaka mest olyckor:hastighetsöverträdelser, att köra mot rött ljus och att köra utanbilbälte.

Mer läsning

Annons