Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärlor i museernas Amsterdam

Amsterdam är en av världens allra bästa museistäder. Vare sig
man föredrar konst i världsklass, drinkar, historia, eller snygga
handväskor finns det toppenmuseer att ta del av.

Annons
Amsterdam har ett museum för alla smaker.

Höstens stora begivenhet i Amsterdam är naturligtvis att Stedelijk öppnar igen efter att ha varit stängt i flera år. Här finns en av Europas främsta samlingar av modern konst. Vägg i vägg ligger det utsökta Van Goghmuseet, det konstmuseum som i varje fall undertecknad helst av allt går på. Inget annat museum i hela världen har lika många av den numera så älskade konstnärens verk - han som inte nådde minsta framgång under sitt liv och som avslutade det för egen hand 1890, då han var intagen på mentalsjukhus.

Bara några dagar efter att Stedelijk öppnat stänger dock Van Gogh-museet för sin renovering - så skynda skynda!

Mästerverk från guldåldern

Ett par minuters promenad från dessa guldkorn ligger megamuseet nummer ett i Amsterdam, Rijksmuseum, med en enorm samling konst. Under den pågående ombyggnaden visas bara de yppersta verken - ganska behagligt för här kan man annars överdosera. Se mästerverk från den holländska guldåldern på 1600-talet, bland annat flera målningar av Vermeer och Rembrandttavlorna Nattvakten och den ännu finare Den judiska bruden.

Rembrandt köpte huset på Sint Anthoniesbreestraat 1639 för motsvarande 50 genomsnittsårslöner. Trots att han då drog in stora summor struntade han i att betala lånen och tvingades 1658 att lämna huset för ett enklare nära Westerkerk. Numera har huset blivit museet Het Rembrandthuis där man noga återskapat 1600-talsmiljön.

Berömda kanaler

Amsterdams kanalsystem hör till världsarven och vill man lära sig mer om stadens framväxt är ett besök på Amsterdams historiska museum nära shoppingstråket Kalverstraat att rekommendera. Ett annat intressant alternativ är Ons Lieve Heer op Solder, en hemlig kyrka som upprättades under religionsstriderna på 1600-talet. Den ligger gömd uppe på vinden i ett fint kanalhus mitt i Red Light District och erbjuder en behaglig paus från den annars påträngande sexindustrin. En kilometer därifrån har det vackra Het Grachtenhuis sedan ett år tillbaka förvandlats till ett modernt kanalmuseum.

Vill man göra en museiresa från 1500-talet till 2012 är det unika Museum of Bags and Purses en höjdare. 95 procent av besökarna är kvinnor, men även män kan finna handväskans historia fascinerande (dessutom har fiket utsökta bakelser).

Lär dig mer

Men alla museer har inte målet att lära ut tunga kunskaper. Några av de mer obskyra kan man hoppa över - som sexmuseet och tortyrmuseet. Öl är i så fall roligare: Heineken Experience ligger i ett före detta bryggeri intill Amstelkanalen. I dag är det en high tech-upplevelse där man på ett kul sätt lär sig allt om bryggning och marknadsföring av den guldgula drycken, givetvis med smakprov på slutet. House of Bols är lite samma sak fast det handlar i stället om sprit. Roligt är att anmäla sig till en av museets bartenderkurser för amatörer. Upplevelserika timmar som gör dig till en riktig bra drinkblandare - något att imponera på kompisarna med där hemma.

Konstnärernas färger på Rembrandthuis.
Såningsmannen av Vincent van Gogh, på Van Goghmuseet

Fakta/Amsterdam

Allmänt

Amsterdam är kompakt och hela det kanalgenomkorsade centrumet ärett världsarv. Stan är (ö)känd för haschdoftande coffeeshops (därutlänningar snart inte är välkomna) och omfattande prostitution,men också för alla sevärdheter, lysande museer, fina hotell och brarestauranger.

Valuta

1 euro = 100 cent = 9,20 kronor. Uttagsautomater och växlingskontorär vanliga.

Prisnivå

Prisnivån ligger nära den svenska.

Säsong

Året runt.

Resa dit

Direktflyg från Stockholm, Göteborg, Linköping, Oslo och Köpenhamntill Amsterdam Schiphol med KLM. SAS flyger direkt från Stockholm,Köpenhamn och Oslo.

Bilister har drygt 80 mil att köra från Malmö. Med tåg krävs flerabyten och Interrailkort blir ofta billigast. www.klm.se, www.sas.se

Annons