Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Platser att se – innan de försvinner

Venedig, en glaciärpark i Montana och Stora barriärrevet - det
är platser som kan försvinna i framtiden. Ett miljönätverk har
utsett sevärdheterna turister borde uppleva nu, innan det är för
sent.

Annons
Venedig är en av de platser som framtida generationer kanske inte kommer att få se.

Klimatförändringar formar om vår planets utseende. Miljönätverket Mother Nature Network har listat platser i världen som det kan vara värt att se snarast - innan de försvinner. Växthuseffekten, stigande havsnivåer och vattenförsurningar kan utplåna några av världens största sevärdheter.

Glaciär mest hotad

Högst upp på listan har nätverket placerat Glacier Nationalpark i Montana. Enligt dem har antalet glaciärer minskat från cirka 150 till 27 under det senaste århundradet. Ekosystemen i västra USA ska dessutom vara särskilt känsliga mot klimatförändringar och därmed löpa stor risk att försvinna. Tvåa på listan är den italienska staden Venedig, som länge bitvis sjunkit ned i havet. Men översvämningarna ökar varje år och stigande havsnivåer kan skynda på den italienska stadens drunkningsdöd.

Försurningar och torkaPå tredje plats hamnar Det Stora barriärrevet i Australien, som Unesco nyligen gick ut med varningar om. Föroreningar i vattnet och försurningar hotar det rika livet under ytan och har blekt många av korallerna. "Vad som tog 8 000 år för naturen att skapa kan försvinna under vår livstid", skriver nätverket på sin hemsida.

Andra hotade platser är Maldiverna, som också riskerar att hamna under vattenytan i framtiden, Patagoniens glaciärer och Södra Australien där torkan kan förvandla allt till öken. Läs mer här.

Hela listan:

1 Glacier Nationalpark, Montana, USA

2. Venedig, Italien

3. Det Stora Barriärrevet, Australien

4. Saharaöknen

5. Maldiverna

6. Patagonien

7. Bangladesh

8. Tundran i Alaska

9. Södra Australiens vildmark

10. De europeiska alperna

Annons