Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordsäkert att flyga

Att flyga är säkrare än någonsin, enligt nya siffror. Bara en
gång per fem miljoner flygturer händer en olycka.

Annons
Förra året var det färre olyckor med flyg.

Att flyga har blivit säkrare än någonsin för västerländska passagerare. År 2012 var antalet olyckor med passagerarplan rekordlågt, det visar ny statistik från den internationella organisationen Iata, The international Air Transport Association. Bara tre av passagerarplanen byggda i väst råkade ut för allvarliga krascher under 2012, skriver The Guardian. Inget av de 240 flygbolag som är medlemmar i Iata drabbades. Sammanlagt skedde en krasch per fem miljoner flygturer med västerländska jetplan.

Historiska siffror

I hela världen var det sex krascher och 75 olyckor världen runt, om man räknar med alla flygplanstyper. 414 människor dog jämfört med 486 året innan, då man räknade till 92 krascher.

- Industrins rekordsäkerhet under 2012 var den bästa i historien. Varje dag anländer uppskattningsvis 100 000 flyg säkert till sin destination. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Varje olycka är en för mycket och varje dödsfall en mänsklig tragedi, säger Tony Tyler, Iatas generaldirektör.

Större risk i Afrika

Att flyga i regionen subsahariska Afrika är däremot fortfarande en högre risk. Och där ökar antalet olyckor. Den näst farligaste regionen när det kommer till flygsäkerhet är Latinamerika.

Plan som åker av landningsbanan och piloter som förlorar kontrollen över planet är de vanligaste orsakerna till krascher.

Mer läsning

Annons