Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Res i popens fotspår

Platserna på klassiska rock- och popskivor är ofta svåra att
hitta. Men bloggaren Bob Egan letar upp musikhistoriens
kultställen. Nu inspireras turister av hans fynd.

Annons
Omslaget till Bob Dylans The Freewheelin' - och platsen omslaget togs på.

Har du undrat vid vilken tunnelbanestation Simon Garfunkel står på omslaget till skivan Wednesday morning 3 am? Eller var Bob Dylan spelade in Subterranean homesick blues? Nu finns svaren. På sajten Popspots spårar bloggaren Bob Egan populärkulturens olika dolda platser.

- Redan som barn var jag fascinerad av platser som berörts av popkulturen, och som liten kille gjorde jag en "pilgrimsfärd" till Jack Kerouacs hus i Lowell, säger han till den italienska tidningen La Repubblica.

Spårar hundratals platser

Det var 1977 som Egan blev intresserad av skivomslag, efter att han flyttat till en lägenhet i Greenwich Village. Han upptäckte att han bodde bara ett kvarter ifrån Jones Street, där omslagsbilden till Bob Dylans Freewheelin' togs. Och fascinationen höll i sig. Numera är han mäklare om dagarna. Men sedan ett och ett halvt år tillbaka är han alltså en populärkulturens detektiv på fritiden.

- Jag brukade guida mina vänner runt East och West Village och visa var berömda musikalevents och fotograferingar hade ägt rum. Så jag bestämde mig för att lägga upp de jag kände till på nätet. När jag började leta efter var Bob Dylan-albumen fotats blev jag fast, säger han till TT Spektra.

Egan har redan lagt ut mer än 40 platser på olika skivomslag. Dessutom är han redo att publicera 150 till. Främst är det London, Los Angeles och New York som han kartlägger.

Ingår i guidade turer

På bloggen berättar Egan om sitt metodiska arbete. Det kan handla om att utgå från speciella tegelstenar, som när han letade upp After the gold rush av Neil Young. Att hitta platsen på Bob Dylans I want you krävde mycket jobb.

- För att hitta den besökte jag tjugo olika gator med oregelbundna konstruktioner men sedan kapitulerade jag och kontaktade en man som skrivit en bok om New Yorks gator, säger Egan som också berättar att den aktuella gatan, Jacob Street, är en av hans favoritplatser i New York. Även om den inte existerar längre.

En annan plats han gärna skulle vilja hitta är parken där Janis Joplin sitter på en motorcykel, på hennes greatest hits-album.

Tar emot förslag

Egans sajt har blivit populär både bland nöjesintresserade och turister.

- Jag är mycket lycklig över att många skriver till mig och ber mig visa platserna under deras New York-resa.

Han hälsar också de svenska läsarna att de gärna får skicka förslag på skivor.

Läs mer på: www.popspotsnyc.com

Annons