Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roadtrip på trivsamma Lesbos

På Lesbos du kan du njuta av sköna ständer och spännande kulturhistoria utan att behöva trängas. Dessutom görs Greklands bästa ouzo här. Häng med på en biltur runt ön.

Annons
Den före detta huvudstaden Molivos ligger vackert på en udde.

Jag hoppar in i min nyhyrda lilla bil och krånglar mig ut ur huvudstaden Mytilini. Till tonerna av grekisk Love Radio styr jag kosan norrut, mot semesterparadiset Molivos (eller Methymna). Lesbos är Greklands tredje största ö och upptäcks bäst via bil, såvida du inte har gott om tid och en förkärlek för opålitliga grekiska busstidtabeller.

Ön är framför allt känd för sina elva miljoner olivträd, varma källor, Greklands bästa ouzo, fågelskådning, och sin lesbiska turism. Den senare kan vi tacka den antika lyriken Sapfo för, som i sina dikter uttryckte starka, romantiska känslor gentemot andra kvinnor. Uttrycket lesbisk kärlek uppstod.

I charmiga Molivos

Efter mindre än en timme når jag Molivos. Lesbos före detta huvudstad och sköna ansikte utåt syns plötsligt ute på en udde. Turistigt förvisso men onekligen vykortsvackert. De charmiga sten- och trähusen klänger längs sluttningarna som leder upp till ett pampigt gammalt fort. Staden är full av mysiga barer, restauranger och pensionat, men har få bra stränder. Vill du solbada görs det bäst i chartermeckat Anaxos strax söder om stan. Där finner du även pittoreska Petra, vars vulkansvarta klippa (petra på grekiska) som kröns av en kyrka har givit byn dess namn.

Senare besöker jag Lesbos världskända varma källor - det arkitektoniskt lustiga badhuset i Loutra Eftalous. Ytterst försiktigt, millimeter för millimeter, sjunker jag ned i det skållande vattnet. Min ryggsäcksknäckta kropp blir fullständigt lealös - vattnet sägs göra under för allehanda krämpor. Jag njuter i det dunkla lugnet tills hettan slutligen blir outhärdlig. Upp, ut och plums ned i det kylande havet. Och så tillbaka in igen. Greklands svar på bastubad och isvaksdopp.

Sapfos hemort

Nästa stopp är Skala Eressou. Denna bohemiska standhåla nedanför resterna av lyrikern Sapfos hemort Erresos, där hon på 500-talet f.Kr. drev en skola för ogifta flickor, har hissat sin rengbågsfärgade fana högt. Här hittar du hotell, utflykter och seglatser till sjöss "for women only". Men märk väl, i Skala Eressou är alla välkomna och byn är särskilt populär bland barnfamiljer. Längs den trevliga, kilometerlånga sandstranden är det skön stämning.

Bilen tar mig vidare söderut mot Plomari via Skala Kallonis - en gång en stor charterort, nu på dekis bortsett från ett gäng trogna pensionärer och fågelskådare.

I Plomari får man en känsla av det äkta Grekland. Lesbos näst största stad, känd för nationaldrycken ouzo, är luggsliten och genuin med flagnande puts och trånga gränder med omaka hus och färggranna tvättlinor. Kvällarna spenderas bäst på en taverna eller kafeneion med ett glas ouzo i handen. Glöm bara inte att välta flaskan på bordet när den väl är tom; en tom ouzoflaska har ingen heder.

Grekiskt paltkoma

Själv tar jag mig till hemtrevliga Panays taverna, ett måste om man befinner sig i Plomari. Den anspråkslösa restaurangen ligger på vägen mot Mytilini, i en olivträdgård där familjen odlar sina egna grönsaker. Efter att ha satt i mig fyra perfekt grillade, timjanbeströdda lammkotletter med gröna bönor plus en tallrik med tomat, paprika, zucchini och vindolmar fyllda med ris och köttfärs håller jag på att avlida. När jag matt ber om notan kommer servitören ut med en liten överraskning: en gigantisk skål med tjock yoghurt och inlagda körsbär. Jag lär inte behöva bilen den sista biten tillbaka till Mytilini, jag kan rulla dit på egen hand.

Skala Erresou har en kilometerlång sandstrand.
Greklands bästa ouzo sägs komma från staden Plomari.

Fakta

Allmänt

Belägen i nordöstra Egeiska havet utanför Turkiets kust. Greklands tredje största ö med omkring 100 000 invånare, varav nära en tredjedel bor i huvudstaden Mytilini. Olivolja, fiske, tvål och ouzo är de stora exportvarorna. Turistindustrin står endast för dryga tio procent av inkomsterna. Lyrikern Sapfo, öns största kändis, föddes här på 600-talet f.Kr. och gav genom sina dikter upphov till uttrycket lesbisk kärlek.

Valuta

Euro. En euro = ca 9,20 kronor

Prisnivå

Generellt lägre än i Sverige, 71 procent av svenska priser enligt Forex semesterindex.

Du får en tvårättersmiddag för 100 kronor och uppåt, samt en öl för omkring 30 kronor.

Säsong

Bästa tid att åka hit är maj till september. Under juni-augusti kan temperaturen stiga upp till 40 grader på dagen och 20-25 grader under kvällen. Svårt att hitta boende under augusti då atenarna har semester.

Resa dit

Ving erbjuder direktcharter till Lesbos från Kastrup och från och med i sommar även från Arlanda. Under högsäsong (juni-augusti) ligger pris för flyg och en veckas boende på hotell på omkring 4 500 kronor per person. Du kan även flyga reguljärt med Aegean Airlines och SAS med mellanlandning i Aten. Direktflygtid från Sverige tre och en halv timme.

Bo

+Molivos

Hotel Olive Press - ett av öns mest tilltalande hotell, tidigare en fabrik för framställning av olivolja. Beläget ett stenkast från stranden med privat brygga.

www.olivepress-hotel.com

+Skala Eressou

Sappho Hotel - öns äldsta kvinnohotell ligger precis vid strandpromenaden bland stans tätaste koncentration av tavernor. Numera öppet för alla.www.sappho-hotel.com

Plomari

+Pebble Beach Hotel - mysigt hotell med himmelsblått stengolv vid Agios Isidoros Beach, perfekt för barnfamiljer. Har saltvattenspool samt privat brygga.

www.pebblebeach-hotel.com

Missa inte

Women's Co-operative i Petra

På jakt efter en annorlunda semester? Boka boende via Women's Co-operative och bo på en rustik bodgård, hemma hos en lokal familj eller i en privat studio vid havet.www.lesvos-travel.com/womens-cooperative

Läs mer

Turistinformation:www.visitgreece.gr/en/greek?islands/lesvos

Mer läsning

Annons