Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Safari - drömresa med mersmak

En safari i Afrika där man kommer de vilda djuren riktigt nära är drömresan som slår det mesta. Utbudet är stort - allt från superlyx till budget. Vad du än väljer får du garanterat minnen för livet.

Annons
Leopard med byte, Okavangodeltat i Botswana.

Eftermiddagsljus mellan träden, några babianer rusar framför jeepen, annars är det stilla.

Så plötsligt i en grenklyka några meter upp: glittret i en leopards gröna ögon när den glor på oss.

Med sig i trädet har det vackert fläckiga kattdjuret en nyss nedlagd impala som den vill äta i fred för lejon och hyenor. Den lyfter sitt livlösa byte i nacken och placerar det säkert, sliter ut inälvorna, glider mjukt ned från trädet och gräver ned dem för att inte locka asätare. Så ledsnar den på åskådarna - bytet är ju säkrat - och glider tyst in i ett snår så att vi inte längre ser den.

Inlandsdelta

Vi befinner oss i Okavangodeltat i Botswana, hundratals öar i ett inlandsdelta på mellan 5 000 och 16 000 kvadratkilometer beroende på om det är torka eller regnperiod. Deltat får sitt vatten främst från Angolas berg, men det saknar utlopp i havet. Vattnet dunstar bort eller sipprar ned i Kalahariöknens sand.

Vatten betyder liv och till deltat söker sig enorma mängder vilt. Men en aktiv - och i experternas ögon mycket klok - turistpolitik, gör att människorna är desto färre. Botswana har varit ett föregångsland för ekoturism med höga intäkter och minimalt slitage. Även tjuvskyttarna har mindre lycka här än i exempelvis grannlandet Sydafrika.

Dyra minnen

På safarilägren i vildmarken fattas inget och de är alla intimt små. Maten är superb, liksom de sydafrikanska vinerna. Men priserna är därefter. Att betala över 5 000 kronor per person och natt med helpension och safariturer morgon och kväll är normalt under högsäsong. Så tillkommer flygresan från Sverige, inklusive den sista biten i små lätta plan som kan landa på grästäckta fält.

Med sig hem får man minnen för livet. Som när luften vibrerar av en lejonhannes rytande. Eller när ett par krokodiler avvaktar i vattenbrynet bara någon meter från middagsbordet. Eller när flodhästarna kommer upp ur vattnet för att beta vid lägret, där vi bara har millimetertunn tältduk mellan oss och vildmarken.

Kunniga guider

Tältduk låter kanske inte så lyxigt. Men på många av de finaste anläggningarna bor gästerna i stora, lyxigt inredda tält, där badrummet byggts av trä eller sten.

Även om det är djuren man kommit för, finns några av de största upplevelserna i mötena med de människor som lever här: superkunniga safariguider med brinnande naturintresse, Östafrikas färggranna massajer i sina traditionella byar med mycket boskap eller sanfolket, Kalahariöknens jägare och samlare som gärna lär ut hur man får vatten ur stenhårda rötter eller gör upp eld själv.

Vandring

Något av det mest spännande man kan göra är vandringssafari. Då kommer man inte riktigt lika nära djuren, men känslan av att röra sig över grässlätter med elefanter och lejon bara ett stenkast bort är en riktig adrenalinkick. Och tanken på att man då är ett potentiellt byte kittlar. Tur att man åtföljs av guider med rejäla bössor:

- Men det gäller att träffa mitt i prick på första skottet, säger vår guide som strax därefter tvingas höja det mot en irriterad ung elefant, som dock lommar i väg efter att ha försökt skrämmas.

Fast egentligen är nog malariamyggen det enda riktig hotet - och mot dem finns ju tabletter.

När natten sänker sig och vi ätit gott följer en beväpnad vakt med till safaritältet. Tältduken släpper igenom alla ljud - insekter, grodor, flodhästbröl... Och vad var det där som knakade? Ett stort kattdjur som smyger?

Det enorma Okavangodeltat är en vacker syn.

Fakta/safari

Var

I Östafrika är Kenya och Tanzania störst med många nationalparker och naturreservat, där grannarna Masai Mara och Serengeti är mest kända tillsammans med vulkankratern Ngorongoro.

I södra Afrika dominerar Sydafrika, Namibia och Botswana. I Sydafrika är Krugerparken den stora magneten, men många av de närliggande privata reservaten har mer lyx och gott om djur. I Botswana är safariturismen mycket exklusiv både i Okavangodeltat och i Kalahari.

Andra länder med bra safarimöjligheter är Zambia och Zimbabwe, medan Gabon är berömt för sina skogselefanter som gärna badar i havet och Uganda och Rwanda främst lockar med schimpanser och gorillor.

När

Torrperioder betyder fler djur där det finns vatten. Under regnperioden sprider de ut sig mer. Torka innebär också att växtligheten blir mindre tät vilket gör det enklare att få syn på djuren. Högsäsongerna ligger lite olika, men jul och nyår och juni till augusti är mest intensiva.

Hur

Budget

+Kenyas safariindustri går på lågvarv sedan 15 år på grund av terrorattacker och oroligheter i samband med val. Turisterna sviker trots att safariparkerna inte drabbats av våld vilket gör det lätt att sätta ihop en safari på plats i Nairobi. Planera vilka nationalparker ni vill se och hur länge ni vill vara ute. Priset beror främst på hur fint man bor. Då ingår två turer, så kallade game drives, per dag. Väljer man enklare boende kan man komma ned runt 1 000 kronor per dygn.

+Krugerparken i Sydafrika har fina asfalterade vägar och det finns gott om billigt boende inne i parken. Hyr bil i exempelvis Nelspruit och kör själv. Man ser inte riktigt lika många djur som i en jeep med erfaren guide, men fullt tillräckligt om det är ens första safari. Bor man i tält kan kostnaden per person gå ned under 1 000 kronor/dygnet inklusive parkavgift, boende, mat och bilhyra. Flyg tillkommer.

Mellan

Gör det enkelt och köp en safari av en skandinavisk arrangör. Priserna varierar en hel del beroende på destination, reslängd och vad som ingår, men brukar hamna på runt 3 000 kronor per dygn och person inklusive flyg. Men det finns resor för bara 1 500 kronor dygnet och även svenska arrangörer erbjuder lyxresor. Några bolag med safariresor:www.aventyrsresor.se,www.afrikasafari.se,www.africantours.se Lyx

Botswana har världens bästa och exklusivaste safari. Ett lyxigt alternativ är privata viltreservat i Sydafrika, Zimbabwe och Namibia. Även i Östafrika finns superlyxiga safarialternativ. Det är framför allt det exklusiva boendet, maten och drycken och flygresor i små plan som drar upp priset, men de dyraste arrangörerna har ofta också de bästa guiderna. Här får man räkna med en kostnad på runt 5 000 kronor per dygn och person, ibland ännu mer. På nätet hittar man lätt många internationella safariarrangörer i lyxsegmentet. Flygresan tillkommer.

Annons