Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senaste trenden: Äta lama

Bolivianerna har sedan länge ätit lama. Men nu har det inhemska
köttet blivit trendigt även på landets gourmetrestauranger.

Annons
I Bolivia har man länge ätit lama. Men nu har det blivit inne även på finare restauranger.

Lamans kött är ett välkänt inslag i den inhemska matlagningen i Bolivia. Det är rikt på protein men inte särskilt fett. Köttet kan man köpa både på den lokala marknaden och tillagat i olika gatustånd.

-Lamakött är väldigt bra för hälsan.  Det är hälsosamt, köttet är mindre fett än kossornas, säger slaktaren Wilma Mamami till nyhetsbyrån AFP.

Men nu har landets mer exklusiva restauranger fått upp ögonen för köttet. Franska lyxrestauranger serverar till exempel carapaccio på lama. Och femstjärniga hotell erbjuder det till turister, som prisar både köttets smak och hälsofördelar.

Enligt experter gör sig laman bäst tillsammans med quinoa, en boliviansk ört som gjort succé i kök över hela världen. Nu spår många att lamakött kommer att bli nästa bolivianska framgång internationellt, skriver Jose Arturo Cardenas, för AFP.

Industrin måste förbättras

Laman är en kusin till alpacan och sammanlagt finns cirka 3,7 miljoner djur i området som sträcker sig från Ecuador till Argentina. Men de allra flesta hittar man i Bolivia och Peru. Enligt FN:s Mat och jordbruksorganisation produceras nästan 15 000 ton lamakött varje år i Bolivia. I dag konsumeras det mesta köttet i landet.

- Det största problemet med att få lamaköttindustrin att växa är att vi måste förbättra de sanitära villkoren i produktionen, säger Icuna Sixto, fackledare för Andamarca Producers.

Enligt honom slaktas många djur i hemmen, utan kontroller.

Lama äts bland annat stekt, i en rätt som kallas chicharron,och som en slags kryddig gryta, kallad fricassee.

Annons