Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sevärdheterna vi väljer

Machu Picchu har återigen utsetts till en av världens främsta sevärdheter. Men alla landmärken i topp tio är inte lika kända.

Annons
Machu Picchu utses ofta till världens främsta sevärdhet.

Den forna inkastaden i Peru lockar varje år mängder av turister och är ett självklart resmål på mångas önskelista. Nu har sevärdheten återigen utsetts till världens främsta, i Trip Advisors omröstning bland sina användare.

Men alla toppsevärdheter är inte lika välbesökta. Har du till exempel varit i Gettysburgs nationalpark? Eller i Kristus frälsarens katedral i Moskva?

Tvåa på listan hamnar Sheikh Zayed-moskén, i Abu Dhabi, där över 40 000 människor får plats att be. Det beundrade mausoleet Taj Mahal i Agra hamnar på en tredjeplats och Stora moskén i Cordoba kommer därefter. Det är gott om religiösa byggnader i topp fem, och på femte plats har man utsett St Peterskyrkan i Vatikanstaten.

Inga pyramider

Andra sevärdheter på listan är till exempel Angkor Vat och Bayontemplet i Kambodja, samt Dubrovniks stadsmurar.

Reseföretaget har också utsett världens finaste park, och det är Stanley Park i kanadensiska Vancouver som hamnar i topp.

Förvånande nog hamnar pyramiderna i Giza, Egypten, inte ens bland topp 25 bästa sevärdheterna. Och när de amerikanska sevärdheterna rankas hamnar varken frihetsgudinnan eller Grand Canyon i topp tio.

Annons