Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södra Sri Lanka - surf och sol

Fred råder återigen i det krigshärjade Sri Lanka och allt fler börjar hitta till Indiska Oceanens nya smultronställe. Öns sydkust är som en blandning mellan Indien och Thailand med gröna berg, ensamma stränder och pittoreska byar.

Annons
Det som började med att vi köpte några bananer slutade med ett fantastiskt roligt möte bland färsk mango, dadlar och kokosnötter.

- Jag är er skyddsängel, gudfader, livvakt, coach, er mamma och er pappa. Och er bästa vän.

João Durão gör sitt bästa för att skapa en trygghet i vattnet hos de ovana surfarna. Han är från Portugal och lever, äter och andas surf i allt han gör. Trots sina blotta 23 år så är han något av en surfguru. Vi är i den lilla byn Ahangama tre timmars bilfärd från Colombo på Sri Lankas sydkust. Här driver surfreseföretaget Lapoint ett läger för både nybörjare och mer erfarna surfdudes. Stränderna är öde och långa och det finns mängder av platser där man slipper trängas i vattnet.

Den vackra sydkusten

Den nybyggda motorvägen från huvudstaden Colombo har öppnat för mer turism i de små byarna längs sydkusten. De ligger som ett pärlband med några kilometers luckor. Mirissa i sydväst har flest år på nacken som turistort, bortsett från de mer exploaterade byarna Hikkaduwa och Unawatuna. Här finns solbäddar på stranden, bra surf och strandrestauranger. Varje kväll lägger man ut färskfångad fisk på isbäddar där turisterna får gå runt och välja dagens middag. En intressant detalj: många har sett de fina bilderna på traditionella lankesiska fiskare som sitter på sina pålar ute i vattnet och fiskar. De går fortfarande att hitta men de allra flesta man stöter på sitter där bara för att ta betalt av turister för att bli fotograferade.

Eftersom turismsatsningar här inte är helt okontroversiella i spåren av kriget kan det vara bra att satsa på små, lokala boenden där pengarna inte hamnar endast i regeringens fickor.

Lokalt liv

Lite längre mot nordväst ligger Weligama där det lokala livet frodas. Inne i byn hittar man det mesta och det är en upplevelse att bara vandra runt bland alla småbutiker. På eftermiddagarna flyttas det lokala livet till stranden, där fiskarna står och lagar fisknät bredvid ett helt gäng med cricketmatcher. Matcherna går i åldersordning där de äldsta får mest utrymme och ju yngre man är desto mindre blir cricketplanen.

Tuktuk är sättet att ta sig fram på. Billigt, smidigt och samtidigt en kulturell upplevelse. Och har man med surfbräda så är det bara att slänga upp den på taket. En tio minuter lång tuktuk-resa västerut ligger Midigama som är en by helt uppbyggd kring surfen. Det första intrycket är inte superimponerande men ju mer man hänger i byn desto mer älskar man den. Surfare från hela världen har öppnat restauranger och kaféer och här får man både den bästa juicen, kaffet och surfen.

Surfupplevelser

Den sista byn i pärlbandet är Ahangama. Här finns en underbar strand och fint boende några meter från havet.

Jag paddlar ut. Om jag fortsätter så är Antarktis nästa anhalt. Det gör jag inte, utan nöjer mig med att stanna med surfbrädan på revet precis utanför hotellet. Det är några stenar till höger och dessutom ett rev under mig så det gäller att veta vart man ska surfa. Jag är i princip ensam förutom en sprallig fransk kvinna som är en betydligt bättre surfare än vad jag är. Ryktet om Sri Lankas sydkust har börjat locka hit surfare från hela världen. Kusten ligger helt exponerad mot Indiska Oceanens stormar vilket genererar bra surfvågor.

Vågorna rullar in över revet och känslan av att fånga dem är obeskrivlig. Fullkomligt ren glädje. Upplevelsen höjs dessutom av att det dyker upp sköldpaddor runt surfbrädan för att andas. Jag ser ett tiotal under den första dagen.

Villkorslös vänlighet

Det som gör störst intryck är nog ändå de människor vi stöter på. Den villkorslösa vänligheten. Varje möte känns genuint. Sällan försöker folk luras eller ta för mycket betalt. Kanske beror det på en stark buddhistisk tradition eller så har de inte ledsnat på öldrickande turister än. Den personliga sfären är betydligt mindre, folk är närmare varandra rent fysiskt. För en svensk med mycket integritet är det en utmaning. Men efter ett tag börjar jag anamma det. Mobilen lämnas på hotellrummet och otåligheten rinner av mig.

På jakt efter vågor. Det finns mycket som spelar in för att hitta rätt våg - stormarna ute till havs, tidvattnet samt vinden.
En viktig del i att lära sig surfa är att ha ett bra upphopp på brädan. João Durão visar hur det ska gå till.

Fakta/Sri Lanka

Allmänt

Sri Lanka är en ö-stat sydväst om Indien med runt 20 miljoner invånare. Huvudstaden heter Colombo. Landet var länge en brittisk koloni och hette fram till 1972 Ceylon.

Att ta sig runt: Infrastrukturen förbättras ständigt på ön och kommer att fortsätta utvecklas de närmaste åren. Snart går det en motorväg hela vägen från flygplatsen norr om huvudstaden ned till kuststaden Galle. Man kan hyra bil med chaufför, åka minibuss eller lokalbuss. Tåg är också en bra och billigt sätt att ta sig runt på.

Tidsskillnad: + 4,5 timmar vintertid och + 5,5 timmar sommartid

Visum: Behövs men går smidigt att köpa online inför avresa eller på flygplatsen när man kommer fram.

Språk: Singalesiska är det största språket följt av tamil. Många pratar engelska.

Valuta: 1 000 rupies är 50 kronor.

Prisnivå

Priserna varierar något beroende på vart man är. En 33 centiliter Coca-Cola i Mirissa kostar tio kronor medan samma flaska kostar fem kronor i Midigama. Lunch för 50 kronor, ett dubbelrum på enklare hotell med fläkt kostar 300 kronor per natt.

Resa hit

Är man ute i god tid kan man hitta flygbiljetter med Turkish Airlines för drygt 4 000 kronor tur och retur, med en smidig förbindelse via Istanbul. Flera charterbolag har resor till ön, men inte till de nämnda byarna i artikeln. Prisexempel med Ving: en vecka i dubbelrum inklusive flyg kostar 8 900 kronor per person. Airtours har precis börjat med resor hit, där man är borta tio nätter.

Säsong

Det finns två monsuner som skapar två olika regnperioder. Från maj till augusti regnar det på den sydvästra delen av ön medan en annan monsun gör att det regnar från oktober till januari på den nordöstra delen.

Läget i Sri Lanka

Inbördeskriget mellan regeringen och de tamilska tigrarna slutade 2009 och läget i landet är stabilt. Det har dock riktats skarp kritik mot regeringen kring hur man hanterade krigsslutet och många internationella organisationer trycker på för att en omfattande utredning bör genomföras. Kritiska journalister har hittats döda och Sri Lanka ligger lågt på rankingen när det gäller pressfrihet. Samtidigt som det sker förändringar. I dag är till exempel alla vägskyltar trespråkiga, efter att man under många år inte hade med det tamilska språket.

Regeringen har också fått kritik för att man vill locka turister till platser där avgörande slag mot de tamilska tigrarna utkämpades.

Flera researrangörer råder turister att bo på små oberoende platser snarare än på resorts som ägs av regeringen.

Tre saker att tänka på

+Det finns hemsidor som tar nästan 600 kronor för ett visum. Det är lätt att hamna fel. Visumet kostar 30 dollar om du beställer från rätt hemsida:http://www.eta.gov.lk/slvisa/

+Vill du vara artig så notera hur lankeserna ger och tar emot pengar. Med höger hand. Vänster hand mot den högra armbågen. Imitera gärna.

+Motorvägen är inte helt färdigbyggd förbi Colombo. Så om du åker bil från flygplatsen på väg ned till sydkusten så är det lätt att fastna en timme eller två i trafiken. (TT)

Mer läsning

Annons