Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sri Lanka kritiseras för krigsturism

Människorättsaktivister kritiserar Sri Lanka för att man nu
bygger turistresorter på historiska krigsplatser. Regeringen lockar
folk till platser där tiotusentals dödats.

Annons
Sri Lanka har fantastiska kuster, men vissa av dem bär på en mörk historia.

"Njut av en lugnande semester och den svala brisen från Nanthi Kadal lagunen", så presenteras ett nytt resort på Sri Lanka. Det är regeringen som vill locka turister till platsen. Problemet är bara att man där utkämpade ett av de avgörande slagen mot de tamilska tigrarna. FN uppskattar att tiotusentals civila miste sina liv där, skriver Telegraph. Fredsorganisationen Sri Lanka Campaign for Peace and Justice är oroade över hur armén ger sig in i turistbranschen och kritiserar nu initiativet.

- Inom krigsturism handlar allt om presentationen. I Kambodja presenteras The Killing Fields till exempel av offren. När det görs rätt kan det ha en läkande funktion men i det här fallet är det segrarna som visar allt, säger Fred Carver från organisationen.

"Armén skryter"

Fred Carver och fredsorganisationen anser att armén med det nya resortet skryter över att ha dödat de Tamilska tigrarnas ledare, Prabhakaran'. De tror inte heller att man kommer att nämna de många civila offren.

Är turism lämplig på en plats där FN menar att armén begick brott mot mänskligheten, frågar man sig. Vissa researrangörer menar dock att den tamilska kulturen är värd att visas upp och att det kan finnas poänger med så kallad "dark tourism". Men flera av dem råder turister att bo på små oberoende platser snarare än på resorts som ägs av regeringen. (TT Spektra)

Andra kända krigsplatser

Dödens fält, Kambodja

Vid Choeung Ek ligger de massgravar där revolutionens offer i Kambodja begravdes under Röda Khemerernas styre. Numera besöker hundratals turister varje dag denna plats, där de dödade människornas skallar vittnar om det utbredda våldet. Här finns också Toul Sleng, fängelset där tusentals människor torterades innan de avrättades.

Cu Chi tunnlarna, Vietnam

Under kriget mellan USA och Vietnam spelade ett gigantiskt tunnelsystem under jorden en viktig roll. Sydvietnams Nationella befrielsefront, FNL, använde tunnlarna för att ta kontrollen över landsbygden runt Saigon. Vietnameserna kunde gå hundratals kilometer under jord, något som tillät dem att både skydda sig och göra räder mot amerikanerna. Området bombades sönder och samman av amerikanerna. Men tunnlarna höll, och numera är de ett populärt turistmål. Dess nedgångar är ofta mycket smala och svåra att upptäcka.

Normandie, Frankrike

En rad researrangörer arrangerar resor till Normandie, där invasionssoldater släpptes av den 6 juni 1944 för att få slut på det andra världskriget: Den så kallade D-dagen. Sammanlagt landsatte de allierade cirka 900 000 man och många vandrar i deras spår till platser som Omaha Beach, Pegasus Bridge och de olika krigskyrkogårdarna.  

Mer läsning

Annons