Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större orkanrisk i Karibien

Orkansäsongen har startat i Karibien och Atlanten. Och enligt
meterologer kommer den att bli ovanligt livlig, med dubbelt så
många stormar.

Annons
Det kan bli en stormig säsong i Karibien.

Att åka till Karibien off season kan vara ett sätt att hitta billigare priser. Men det innebär också en viss risk. I år har man dessutom noterat att vattnet i vissa regioner är varmare än vanligt, och National Oceanic and Atmospheric Administration har därför varnat för en "aktiv eller extremt aktiv" stormsommar. Från juni till november, som också är lågprisperioden, kan det förekomma dubbelt så många orkaner som vanligt, både för Atlanten och Karibien.

- Som vi såg på nära håll med Sandy är det viktigt att komma ihåg att tropiska stormar och orkaner inte bara drabbar kustlinjerna. Starka vindar, ymniga regn, översvämningar och tornados drabbar också ofta inlandet, långt från platsen där stormen först slår ned, säger Kathryn Sullivan vid NOAA till The Guardian.

Södra Karibien säkrare

Statistik på Stormcarib.com, en sajt som har listor på väder från 1851 till 2010, visar att stormar är vanligast mellan mitten av augusti till mitten av oktober.

Men turister behöver inte stressa upp sig alltför mycket. Under en veckas lång semester i september, då det statistiskt sett förekommer flest orkaner, är risken att drabbas bara en på femtio. Och det är i mer orkanutsatta delar av Karibien.

Säkrast är södra Karibien med destinationer som Aruba, Bonaire, Curacao och Trinidad och Tobago, skriver The Telegraph.

Fakta/Orkaner

+ Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råderorkanläge

+Orkansäsongen 2012 blev normal med 85 tropiska cykloner.Orkansäsongen vid Atlanten blev däremot ovanligt aktiv med 19namngivna tropiska cykloner, varav Sandy var den mest omtalade. Densvepte också förbi Karibien på sin väg mot USA och krävde dödsofferpå Kuba och Haiti, samt i USA.

+I snitt producerar en orkansäsong 11 tropiska stormar längs USA:skust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvartill sjöss.

+Den mest dödsbringande orkanen förra året var Bopha, som träffadesödra Filippinerna i december.

+Tyfon är benämningen i på en tropisk cyklon i västra Stilla havet.I Karibien kallas samma typ av oväder orkan.

Källa: SMHI, Nationalencyklopedin, NOAA

Läs mer om väder:

www.stormcarib.com - statistik överstormar i Karibien.

www.worldweather.org - klicka dig fram tillvärldens olika hörn och se vädret.

www.lonelyplanet.com- brainformation om när det är bra tid att resa till olika resmål.

www.bbc.co.uk -väderprognoser.

Mer läsning

Annons