Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslagen natur i nytt museum

Är du nyfiken på regnskogen? Ett nytt museum i Panama kombinerar natur och konst för att ge besökarna naturupplevelser utöver det vanliga.

Annons
På Panamas nya museum kan man uppleva känslan av regnskogen via tolv storbildsskärmar.

Hela året har Panama uppmärksammats för sin hundraåriga kanal. Nu inviger man ett stort museum invid kanalens mynning. Sammanlagt ska 4 000 kvadratmeter locka resenärer som är nyfikna på Panamas natur. Det så kallade Biomuseo har designats av Frank Gehry, arkitekten bakom bland annat Guggenheim-museet i Bilbao. Det färgstarka museet kombinerar natur, vetenskap och konst, för att förklara landets miljö och dess inverkan på världen. Här finns bland annat ett rum med tolv enorma skärmar som ska ge besökarna känslan av att befinna sig i en regnskog. Man har också en botanisk park och två tio meter höga akvarium där man visar hur Stilla Havet och Karibiska havet utvecklades olika efter att ha skiljts åt av landremsan Panama.

Dyrt projekt

Museet har tagit hela 15 år att färdigställa, till stor del på grund av byråkratiska problem, och projektet har kostat cirka 60 miljoner dollar. Byggnaden är den enda som Frank Gehry gjort i Latinamerika.

Tanken enligt är att museet ska bidra till att skapa en ny förståelse av välstånd: ett ekologiskt välstånd.

Annons